bili su svesni koliko će biti nesrećni

VIDELI SU SE SAMO 12 PUTA, NOĆ PRE VENČANJA OBOJE SU JECALI: Zašto se Dajana uopšte udala za princa Čarlsa?

0

Dan pre venčanja, ledi Di otišla je kod svoje sestre i ponavljala: „Ne mogu da se udam za njega, ne mogu to da uradim“, a princ Čarls navodno je satima plakao kao malo dete.

1 / 7 Foto: Profimedia


Princ Čarls poznavao je Kamilu Parker godinama pre nego što je prvi put video Dajanu. Imali su veoma zamršenu vezu, a princ je žudeo da je oženi. To je za kraljevsku porodicu bilo nedopustivo: Kamila nije pripada toliko uglednoj porodici da bi se udala za jednog princa — budućeg kralja, a navodno je čak i krajem XX veka bilo izuzetno važno i da se on oženi devicom.

 

Glavnu ulogu u tome što je Čarls zaprosio Dajanu navodno je odigrao njegov otac princ Filip. Dajana je bila toliko mlada da su njena nevinost i nežna priroda bili očigledni svima, a to je bio važan kvalitet za potencijalnu suprugu jednog prestolonaslednika. Uz to, njen otac bio je grof Spenser, a njegova titula je treći stepen plemstva u Engleskoj. Čarlsa je navodno brinulo i da se mediji ne bave previše njegovom suprugom i njenom prošlošću, a neko tako mlad i naivan kao Dajana zbog toga je bio idealan izbor — nije ni imala vremena za problematičnu prošlost, bivše momke i sl. (Pomalo je ironično to što je njihov brak kasnije postao jedan od najpraćenijih u istoriji, a mediji se i skoro četiri decenije nakon venčanja i dalje bave svim detaljima njihovog zajedničkog života, ali i svim što je usledilo po razvodu.)

 

Bilo kako bilo, princu Filipu bilo je dosta sinovljevog oklevanja, kolebanja i odlaganja braka, pa ga je savetovao da zaprosi mladu ćerku grofa Spensera. Uputio mu je pismo u kojem mu je rekao da je zaprosi, a Čarls je ubrzo to i učinio „za državu i porodicu“.

 

Nije je voleo, nije bio spreman. Video je to kao zastrašujuću pretnju — svojevremeno se na ovo pismo osvrnula Čarlsova rođaka Pamela Hiks.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Dajana je pozvana u zamak Vindzor 6. februara 1981. godine, gde je zaprošena, a ona je bez dileme pristala iako je tada već sumnjala da su princ i Kamila nešto više od prijatelja. Jedna od Kamilinih prijateljica ispričala je biografu Gilu Brandretu da je i sama ljubavnica ubeđivala Čarlsa da oženi mladu Dajanu.

 

Čarls je bio ubeđen i odlučan da istraje u svojoj odluci. Ipak, Dajana se borila sa samom sobom do poslednjeg dana, posebno nakon što je shvatila prirodu odnosa njenog bdućeg supruga i Kamile Parker.

 

Dan pre venčanja, ledi Di otišla je kod svoje sestre i ponavljala:

 

Ne mogu da se udam za njega, ne mogu to da uradim.

 

Ipak, njena sestra nije pokazivala ni trunku saosećanja i rekla joj da je prekasno da promeni odluku, da mora da se uda bez obzira na to kako se oseća.

 

Oboje su učinili ono što se od njih očekivalo. Čarls i Dajana venčali su se 1981, četiri godine nakon prvog susreta. U braku su dobili dvojicu sinova: prinčeve Vilijama i Harija, a zvaničan kraj njihovog braka dogodio se 1996, godinu dana pre Dajanine tragične smrti.

 

 

makonda-tracker