bili su svesni koliko će biti nesrećni

VIDELI SU SE SAMO 12 PUTA, NOĆ PRE VENČANJA OBOJE SU JECALI: Zašto se Dajana uopšte udala za princa Čarlsa?

0

Dan pre venčanja, ledi Di otišla je kod svoje sestre i ponavljala: „Ne mogu da se udam za njega, ne mogu to da uradim“, a princ Čarls navodno je satima plakao kao malo dete.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nije tajna da je brak princeze Dajane i princa Čarlsa bio sve samo ne srećan — varali su jedno drugo, u javnosti su jedva komunicirali i izgledali nesrećno što uopšte stoje zajedno, nizali su se skandali, a sve je to trajalo do 1996. godine, kada su se konačno razveli.

 

Štaviše, sudeći po kraljevskom biografu Endruu Mortonu, dan pre nego što su se zakleli na večnu ljubav u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, Dajana se požalila svojoj sestri da ne želi da se uda. I ne samo to — mediji već godinama pišu da je princ Čarls noć pre jednog od najpraćenijih venčanja u istoriji satima neutešno plakao što ženi nju, a ne Kamilu Parker.

 

Ipak, par je već sutradan rekao „da“, a posebno je interesantno da je princ zaprosio Dajanu nakon što su se videli samo 12 puta. Kako je uopšte došlo do toga da on pomisli da je zaprosi i zbog čega je ledi Di pristala?

 

Navodno, sin i prestolonaslednik kraljice Elizabete II i mlada Dajana Spenser upoznali su se 1977. godine, dok se Čarls zabavljao s Dajaninom starijom sestrom ledi Sarom. Dajana je imala 16 godina, a princ 29.

 

Sećam se da sam mislio kako je vesela, zabavna i privlačna za jednu šesnaestogodišnjakinju — ispričao je kasnije Čarls u intervjuu koji je par dao povodom veridbe. — Mislim, bila je zabavna, razigrana i puna života i sve.

 

1 / 6 Foto: © Band Photo / uppa.co.uk / Avalon / Profimedia


U istom intervjuu, Dajana je dodala da je njen prvi utisak o Čarlsu bio da je „prilično neverovatan“.

 

Kako je princ objasnio, postepeno je, kako ju je viđao, shvatao da je Dajana prava za njega.

 

Kada imate 16 godina, kada neko takav obrati pažnju na vas, to je prilično neverovatno — kasnije se prisećala Dajana u audio-zapisima u formi memoara, koji su ugledali svetlost dana u dokumentarcu Diana: In Her Own Words, tek 2017. godine. — Zašto bi neko takav bio zainteresovan za mene?

 


Nakon tog prvog susreta, budući supružnici nisu se mnogo viđali. Čarls je bio u komplikovanoj i neozbiljnoj vezi s Dajaninom sestrom, a princeza je kasnije izjavila:

 

Moja sestra se bacila na njega kao grozan osip.

 

Dve godine kasnije, Čarls je pozvao obe sestre na proslavu svog rođendana, a sve je postalo mnogo ozbiljnije kad je Dajana pozvana da odsedne kod Filipa de Pasa u trenutku dok je princ bio u poseti kod njega. Čarls je bio tužan nakon sahrane lorda Mauntbatena, ujaka svog oca princa Filipa.

 

U sledećem trenutku, on je praktično skočio na mene — prisećala se Dajana u pomenutim audio-zapisima.

 

Iako su dosta razgovarali telefonom, Čarls i Dajana zapravo se nisu viđali: sreli su se tek 12 puta pre nego što je princ zaprosio mladu lepoticu.

 

Da li ga je ledi Di toliko očarala da više nije želeo da čeka? Ne baš.

 

Nastavak na sledećoj strani.

1 / 7 Foto: Profimedia


Princ Čarls poznavao je Kamilu Parker godinama pre nego što je prvi put video Dajanu. Imali su veoma zamršenu vezu, a princ je žudeo da je oženi. To je za kraljevsku porodicu bilo nedopustivo: Kamila nije pripada toliko uglednoj porodici da bi se udala za jednog princa — budućeg kralja, a navodno je čak i krajem XX veka bilo izuzetno važno i da se on oženi devicom.

 

Glavnu ulogu u tome što je Čarls zaprosio Dajanu navodno je odigrao njegov otac princ Filip. Dajana je bila toliko mlada da su njena nevinost i nežna priroda bili očigledni svima, a to je bio važan kvalitet za potencijalnu suprugu jednog prestolonaslednika. Uz to, njen otac bio je grof Spenser, a njegova titula je treći stepen plemstva u Engleskoj. Čarlsa je navodno brinulo i da se mediji ne bave previše njegovom suprugom i njenom prošlošću, a neko tako mlad i naivan kao Dajana zbog toga je bio idealan izbor — nije ni imala vremena za problematičnu prošlost, bivše momke i sl. (Pomalo je ironično to što je njihov brak kasnije postao jedan od najpraćenijih u istoriji, a mediji se i skoro četiri decenije nakon venčanja i dalje bave svim detaljima njihovog zajedničkog života, ali i svim što je usledilo po razvodu.)

 

Bilo kako bilo, princu Filipu bilo je dosta sinovljevog oklevanja, kolebanja i odlaganja braka, pa ga je savetovao da zaprosi mladu ćerku grofa Spensera. Uputio mu je pismo u kojem mu je rekao da je zaprosi, a Čarls je ubrzo to i učinio „za državu i porodicu“.

 

Nije je voleo, nije bio spreman. Video je to kao zastrašujuću pretnju — svojevremeno se na ovo pismo osvrnula Čarlsova rođaka Pamela Hiks.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Dajana je pozvana u zamak Vindzor 6. februara 1981. godine, gde je zaprošena, a ona je bez dileme pristala iako je tada već sumnjala da su princ i Kamila nešto više od prijatelja. Jedna od Kamilinih prijateljica ispričala je biografu Gilu Brandretu da je i sama ljubavnica ubeđivala Čarlsa da oženi mladu Dajanu.

 

Čarls je bio ubeđen i odlučan da istraje u svojoj odluci. Ipak, Dajana se borila sa samom sobom do poslednjeg dana, posebno nakon što je shvatila prirodu odnosa njenog bdućeg supruga i Kamile Parker.

 

Dan pre venčanja, ledi Di otišla je kod svoje sestre i ponavljala:

 

Ne mogu da se udam za njega, ne mogu to da uradim.

 

Ipak, njena sestra nije pokazivala ni trunku saosećanja i rekla joj da je prekasno da promeni odluku, da mora da se uda bez obzira na to kako se oseća.

 

Oboje su učinili ono što se od njih očekivalo. Čarls i Dajana venčali su se 1981, četiri godine nakon prvog susreta. U braku su dobili dvojicu sinova: prinčeve Vilijama i Harija, a zvaničan kraj njihovog braka dogodio se 1996, godinu dana pre Dajanine tragične smrti.

 

 

makonda-tracker