naslutilo nevolje

URADILA JE NEŠTO ŠTO NIKO NE BI SMEO: Posle KONTROVERZNOG poteza princeze Dajane na venčanju ― NIŠTA VIŠE nije bilo isto

2

Na današnji dan 1981. godine venčali su se princeza Dajana i princ Čarls. Ishod njihove ljubavne i bračne priče je dobro poznat, ali ne i svi detalji same ceremonije...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Njih dvoje zavetovali su se jedno drugom na večnu ljubav u katedrali Sv.Pavla u Londonu ― a dobro je poznato kakav ishod je imala njihova bračna priča. Sama Dajana govorila je o tome da je za nju sopstveno venčanje bilo mučno, pa još ni tada nije slutilo na dobro.

 

 

Međutim, zanimljivi su i detalji sa samog venčanja i to kako je Dajana prekršila jedno vrlo važno pravilo. Ovaj njen kontroverzni potez "raskrinkan" je u članku Njujork Tajmsa iz 1981. godine. Naime, od 1662. godine važila su pravila iz anglikanske "Knjige zajedničkih molitava", odnosno zaveta koji ističe da će žene voleti, negovati i slušati svoje partnere do smrti.

 

1 / 7 Foto: KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia

 

Ipak, na svom kraljevskom venčanju Dajana je odbila da izgovori reč "obey" (slušati, povinovati se) na svom venčanju! Tu jednu reč, koja znači da će slušati želje svog muža, nije želela da izgovori, pa time, zapravo, dala znak da se neće povinovati niti Čarlsu, niti njegovoj porodici.

 

Iako su se tada mnogi začudili i zgranuli nad ovim smelim potezom, jer je digao mnogo prašine u to vreme, zanimljivo je da se ova reč nije našla ni u zavetima Kejt Midlton, niti u zavetima Megan Markl.

 

 

 

 

 

makonda-tracker