zlatno doba holivuda

STRAST, AFERE, LJUBOMORA, BOLEST: Burna ljubavna priča Vivijen Li i Lorensa Olivijea sa NAJTUŽNIJIM krajem

0

Njihova ljubav počela je dok su oboje bili u braku sa drugim ljudima, a prošli su kroz trnovit put, mada ih srećan kraj nikada nije sačekao...

foto: Profimedia

 

Godinu dana nakon upoznavanja Olivije i Vivijen dobili su glavne uloge u filmu Vatra nad Engleskom. Počeli su da provode vreme zajedno na setu i izvan njega, a njihova druženja ubrzo su prerasla u tajnu aferu.

 

Nisam mogao sebi da pomognem kada je Vivijen u pitanju. Nijedan muškarac nije to mogao. Mrzeo sam sebe zbog toga što sam prevario Džil, ali varao sam je i pre, a ovo je bilo nešto drukčije. To nije bila samo požuda. To je bila ljubav koju nisam tražio", kazao je Olivije.

Glumac je 1939. godine počeo raditi na filmskoj adaptaciji knjige Orkanski visovi i ostavio Vivijen u Engleskoj. Njoj je studio ponudio sporednu ulogu u istom filmu, što je glumica teško podnela jer je verovala da je trebalo da dobije glavnu žensku ulogu.

 

Ipak, ubrzo je usledila uloga u filmu Prohujalo s vihoromkoja ju je lansirala među najveće filmske zvezde svih vremena, a baš ju je Lorens preporučio.

 

Snimanje filma nije proteklo glatko. Vivijen je imala reputaciju glumice s teškom naravi, ali tada niko nije znao da njeno ponašanje nije rezultat razmaženosti i lošeg karaktera, nego bipolarnog poremećaja, koji tada još uvek nije bio prepoznat kao bolest.

 

 

Vivijen se bojala da će film doživeti neuspeh i uništiti njenu karijeru, a svoje brige delila je s Olivijeom, kome je redovno pisala pisma. Glumac ju je hrabrio i mnogi veruju da je zahvaljujući njegovoj podršci izdržala teško snimanje.


Vivijen i Olivije u međuvremenu su oboje predali zahtev za razvod, a svoju vezu tajili su sve do trenutka dok se i službeno nisu razveli od svojih bračnih partnera. Venčali su se nedugo nakon razvoda, 31. avgusta 1940. godine u Santa Barbari, te nastavili da snimaju, rade, zarađuju...

 

Međutim, mediji im nisu opraštali za ono vreme skandaloznu preljubničku aferu, što se odrazilo na njihovu karijeru...

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker