"slon i golubica"

KAD SU SE UPOZNALI BILO JOJ JE 15 GODINA, A ON JE VEĆ BIO U DRUGOM BRAKU: Sve o ljubavi Fride Kalo i Dijega Rivere

0

Njihova ljubav bila je tako promenljiva, turbulentna i snažna da joj ni razvod nije stao na put.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada su se upoznali ona je imala samo 15 godina, a on je bio oženjen svojom drugom suprugom. Dijego je oslikavao mural u njenoj školi, a ona je svaki dan dolazila i gledala ga kako slika. Njemu su se svideli samopouzdanje, dostojanstvo i čudan plamen u očima ove devojčice, piše Cosmopolitan.

 

Njegova tadašnja supruga Lupe osećala se ugroženo devojčicom koja se divila oslikavanju murala njenog supruga.

 

Ponovo su se sreli kada je Frida imala 18 godina. Mlada slikarka imala je veliku želju da slavni meksički muralista i slikar proceni njen rad, a on je bio prijatno iznenađen kada je video njene slike. Ostao je potpuno pokoren - intelektualno, kreativno i, iako to još nije znao, emotivno.

 

foto: Profimedia

Posetio ju je u njenom domu i naredne nedelje, a ona ga je povela u obilazak bašte i kuće i kasnije mu pokazala svoje slike.

 

Od tada je Dijego bio čest gost kod Kalovih. Iako nije bio fizički privlačan, bio je veliki zavodnik. Ubrzo se između njih počela osećati i fizička privlačnost, a uprkos razlici od 20 godina, između njih se rodila burna i strasna ljubav.

Dijego je priznao da je ona već tada postala najbitnija osoba u njegovom životu, a Frida je o njemu napisala svojoj prijateljici da je on "kaktus koji uspeva svuda, na pesku, na kamenu. A kada cveta, njegovi su cvetovi predivne crvene boje ili su žuti kao Sunce".

 

 

Ubrzo je usledio i prvi poljubac, a venčali su se četiri godine kasnije, 1929, kada je ona imala 22, a on 42 godine.

 

Njeni roditelji su bili razočarani ovim brakom, te su im dali nadimak "slon i golubica", zbog razlike u visini i građi.

 

Frida je bila treća supruga Rivere. Iako večito pod lupom javnosti, nisu ni pokušavali da sakriju sve svoje emotivne oluje i brodolome, a mediji su ih opisivali kao lepoticu i zver.

 

Njihov brak bio je turbulentan. Dijegova brojna neverstva bila su deo njegove nestalne prirode, a Fridina posledica očaja i tuge. Kao i sve što je radila, i neverstva su bila pokušaj da ga prati. On je svoja pokušavao da prikrije i negira, uključujući i aferu s Fridinom sestrom Kristinom, a ona je za ljubavnike birala poznate ličnosti, razne muškarce i žene, a sve u želji da prati svog supruga, koji joj je bio mentor i idol.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker