zlatno doba holivuda

STRAST, AFERE, LJUBOMORA, BOLEST: Burna ljubavna priča Vivijen Li i Lorensa Olivijea sa NAJTUŽNIJIM krajem

0

Njihova ljubav počela je dok su oboje bili u braku sa drugim ljudima, a prošli su kroz trnovit put, mada ih srećan kraj nikada nije sačekao...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vivijen Li, jedna od najlepših glumica svih vremena, rođena je 5. novembra 1907. godine u jednom indijskom gradiću. Osvojila je 2 Oskara za uloge u filmovima Prohujalo s vihorom Tramvaj zvani želja.

 

Bila je i pozorišna glumica, a često je nastupala sa suprugom Lorensom Olivijeom, koji je režirao nekoliko njenih predstava.

 

Vivijen je često mislila kako je ne shvataju ozbiljno zbog njene lepote, ali kao njena najveća prepreka pokazalo se krhko zdravlje. Kako je celog života patila od bipolarnog poremećaja, stekla je reputaciju teške saradnice, zbog čega joj je patila i karijera. Dodatno ju je oslabila tuberkuloza, koja joj je prvi put dijagnostikovana sredinom četredesetih.

 

Ljubav njenog života, Lorens Olivije, deset puta je bio nominovan za Oskara u glumačkim kategorijama, a dobio je čak 3 za film Hamlet

 

 

Iako je filmskim ulogama obeležio zlatno doba Holivuda, njegova prva ljubav bilo je pozorište. Upravo je njegova strast prema pozorištu ono što je privuklo njegovu kolegicu Vivijen Li, koja je 1935. godine dobila ulogu u predstavi The Mask of Virtue.

 

Nakon jednog od odličnih izvođenja prišao joj je Olivije kako bi joj čestitao na sjajnoj ulozi. To je muškarac za kojeg ću se udati, kazala je tada Vivijen svojoj prijateljici.

 

Ne bi to bilo ništa čudno da Olivije tada nije bio u braku s glumicom Džil Esmond, a ona u braku s Herbertom Lijem Holmanom...

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker