zlatno doba holivuda

STRAST, AFERE, LJUBOMORA, BOLEST: Burna ljubavna priča Vivijen Li i Lorensa Olivijea sa NAJTUŽNIJIM krajem

0

Njihova ljubav počela je dok su oboje bili u braku sa drugim ljudima, a prošli su kroz trnovit put, mada ih srećan kraj nikada nije sačekao...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vivijen Li, jedna od najlepših glumica svih vremena, rođena je 5. novembra 1907. godine u jednom indijskom gradiću. Osvojila je 2 Oskara za uloge u filmovima Prohujalo s vihorom Tramvaj zvani želja.

 

Bila je i pozorišna glumica, a često je nastupala sa suprugom Lorensom Olivijeom, koji je režirao nekoliko njenih predstava.

 

Vivijen je često mislila kako je ne shvataju ozbiljno zbog njene lepote, ali kao njena najveća prepreka pokazalo se krhko zdravlje. Kako je celog života patila od bipolarnog poremećaja, stekla je reputaciju teške saradnice, zbog čega joj je patila i karijera. Dodatno ju je oslabila tuberkuloza, koja joj je prvi put dijagnostikovana sredinom četredesetih.

 

Ljubav njenog života, Lorens Olivije, deset puta je bio nominovan za Oskara u glumačkim kategorijama, a dobio je čak 3 za film Hamlet

 

 

Iako je filmskim ulogama obeležio zlatno doba Holivuda, njegova prva ljubav bilo je pozorište. Upravo je njegova strast prema pozorištu ono što je privuklo njegovu kolegicu Vivijen Li, koja je 1935. godine dobila ulogu u predstavi The Mask of Virtue.

 

Nakon jednog od odličnih izvođenja prišao joj je Olivije kako bi joj čestitao na sjajnoj ulozi. To je muškarac za kojeg ću se udati, kazala je tada Vivijen svojoj prijateljici.

 

Ne bi to bilo ništa čudno da Olivije tada nije bio u braku s glumicom Džil Esmond, a ona u braku s Herbertom Lijem Holmanom...

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

foto: Profimedia

 

Godinu dana nakon upoznavanja Olivije i Vivijen dobili su glavne uloge u filmu Vatra nad Engleskom. Počeli su da provode vreme zajedno na setu i izvan njega, a njihova druženja ubrzo su prerasla u tajnu aferu.

 

Nisam mogao sebi da pomognem kada je Vivijen u pitanju. Nijedan muškarac nije to mogao. Mrzeo sam sebe zbog toga što sam prevario Džil, ali varao sam je i pre, a ovo je bilo nešto drukčije. To nije bila samo požuda. To je bila ljubav koju nisam tražio", kazao je Olivije.

Glumac je 1939. godine počeo raditi na filmskoj adaptaciji knjige Orkanski visovi i ostavio Vivijen u Engleskoj. Njoj je studio ponudio sporednu ulogu u istom filmu, što je glumica teško podnela jer je verovala da je trebalo da dobije glavnu žensku ulogu.

 

Ipak, ubrzo je usledila uloga u filmu Prohujalo s vihoromkoja ju je lansirala među najveće filmske zvezde svih vremena, a baš ju je Lorens preporučio.

 

Snimanje filma nije proteklo glatko. Vivijen je imala reputaciju glumice s teškom naravi, ali tada niko nije znao da njeno ponašanje nije rezultat razmaženosti i lošeg karaktera, nego bipolarnog poremećaja, koji tada još uvek nije bio prepoznat kao bolest.

 

 

Vivijen se bojala da će film doživeti neuspeh i uništiti njenu karijeru, a svoje brige delila je s Olivijeom, kome je redovno pisala pisma. Glumac ju je hrabrio i mnogi veruju da je zahvaljujući njegovoj podršci izdržala teško snimanje.


Vivijen i Olivije u međuvremenu su oboje predali zahtev za razvod, a svoju vezu tajili su sve do trenutka dok se i službeno nisu razveli od svojih bračnih partnera. Venčali su se nedugo nakon razvoda, 31. avgusta 1940. godine u Santa Barbari, te nastavili da snimaju, rade, zarađuju...

 

Međutim, mediji im nisu opraštali za ono vreme skandaloznu preljubničku aferu, što se odrazilo na njihovu karijeru...

 

Nastavak na sledećoj strani.

foto: Profimedia

Par je 1944. otputovao u Afriku, a po povratku je Vivijen dijagnostikovana tuberkuloza. Iako su joj lekari savetovali da na neko vreme prekine karijeru kako bi se što pre oporavila, ona ih nije poslušala i vratila se svojoj strasti.

 

1945. godine saznala je da je trudna, ali nakon nezgode na snimanju prikom koje se okliznula i pala, glumica je doživela spontani pobačaj.

 

Taj tužni događaj bacio ju je u duboku depresiju. U to vreme već je naučila da prepozna prve znakove svojih maničnih epizoda, nakon kojih je usledila depresivna faza, te naposletku - slom. Vivijen se tih epizoda nije sećala, a kada bi joj kolege ispričale šta se sve događalo na setu, osećala je veliku krivicu zbog svoga ponašanja.

 

Njena karijera počela je nazadovati, a u isto vreme Olivijeova karijera nikada nije bila bolja. Vivijen se na neko vreme povukla s filmske scene i uglavnom je pratila muža na njegovim putovanjima.

 

 

Turneja po Australiji i Novom Zelandu obeležila je početak kraja njihovog braka. Vivijen je patila od teške nesanice, a tokom jednog gostovanja je odbila da izađe na pozornicu sa suprugom jer nije mogla pronaći svoje cipele. Frustrirani Olivije udario je Vivijen u jednom trenutku, a ona mu je odmah uzvratila udarac.

 

Samo nekoliko minuta kasnije glumica se ipak pojavila na pozornici sa smeškom na licu i u pozajmljenim cipelama, ali Olivije je kasnije konstatirao kako je upravo tamo i tada izgubio Vivijen.

 

Kasnije se dogodila afera sa glumcem Piterom Finčem. Olivije joj je oprostio preljubu, ali njihovom braku jednostavno nije bilo spasa.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

foto: Profimedia

1956. godine glumica je saznala da je trudna i odlučila da se što pre povuče sa posla. Međutim, opet je doživela spontani pobačaj.

 

Jaz između Vivijen i Olivijea postao je nepremostiv. Glumica se upustila u jednu aferu, a Olivije u drugu...

 

Par se naposletku razveo 1960. godine.

Želim ti zahvaliti na razumevanju. Sve si odradila plemenito, hrabro i lepo. Žao mi je zbog svega jer znam da je to za tebe morao biti pakao", napisao je Olivije glumici u pismu nakon razvoda.

Glumac se ubrzo oženio svojom dotadašnjom ljubavnicom Džoan Plourajt, s kojom je bio u braku sve do svoje smrti 1989. godine.

 

 

U maju 1967. godine Vivijen je ponovo dobila tuberkulozu. Preminula je u vlastitom domu zbog komplikacija s radom pluća. Olivije se tada u obližnjoj bolnici lečio od raka prostate. Čim je primio vest da je Vivijen umrla, glumac je istog trena izišao iz bolnice i otišao u njenu kuću.

 

Kada je na krevetu video nepomično telo svoje velike ljubavi, Olivije je počeo naglas da se moli i tražio oproštaj "zbog svih zala koja su stala između njih"

Ne mogu vam reći zašto sam ostao s njom toliko godina. Nisam znao što drugo da uradim, pa sam ostao i patio skupa s njom. Kada imaš odlučnosti i želje proći kroz grozne stvari kako bi uopšte bio s nekim, kao što se to dogodilo nama, razviješ duboka osećanja. Pratio nas je skandal, primali smo grozna pisma od ljudi, pljuvali su nas na ulici. To vas učini odlučnim. Zbog toga uspete da izdržite oluje", zaključio je Olivije.

makonda-tracker