brišu ljude iz života

Zašto tačno Tom Kruz 11 godina ne priča sa ćerkom? Nije stvar samo u tome što nije sajentološkinja, a detalji su bizarni

0

Nije stvar samo u tome što Suri Kruz, ćerka Kejti Holms i Toma Kruza, više nije vernica Sajentološke crkve. Priča o praksi diskonekcije mnogo je zamršenija.

Tom Kruz sa ćerkom Suri tokom braka s Kejti Holms
Tom Kruz sa ćerkom Suri tokom braka s Kejti Holmsfoto: MAXPPP / Newscom / Profimedia

Tom Kruz bio je najveća zvezda svečane ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara, nakon što je na spektakularan način izveo još jednu od svojih čuvenih akrobacija u Parizu.


Glumac se spustio s krova stadiona "Stade de France" tokom spuštanja zastave Sjedinjenih Američkih Država i intoniranja himne njegove zemlje, a potom je spakovao zastavu i motorom se odvezao, noseći čuvenu kožnu jaknu iz foilma "Top Gun".


Potom je prikazana ranije snimljena sekvenca u kojoj Kruz iskače iz aviona i pozira pored čuvenog znaka "Holivud", jer je Los Anđeles domaćin narednih Igara, 2028.

Bio je Kruz vrlo zauzet u poslednje vreme: videli smo ga na brojnim događajima na Olimpijskim igrama, na Vimbldonu, koncertima Kolpleja i Tejlor Svift, brojnim gala večerama... Mnogi komentarišu da glumac stiže svude osim da vidi rođeno dete, ćerku Suri Kruz, koju je dobio s glumicom Kejti Holms i koja je nedavno prestala da koristi njegovo prezime, te se predstavlja kao Suri Noel.

 

Suri Kruz, ćerka Kejti Holms i Toma Kruza, odnedavno se predstavlja kao Suri Noel
Suri Kruz, ćerka Kejti Holms i Toma Kruza, odnedavno se predstavlja kao Suri Noelfoto: Said Elatab / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Poznato je da Tom Kruz nema nikakav kontakt sa ćerkom, svojim jedinim biološkim detetom, kao i da ju je poslednji put video kada je ona imala sedam godina. Tinejdžerka je nedavno proslavila 18. rođendan, što znači da oca nije videla oko 11 godina.


Zašto tačno Tom Kruz ne priča sa ćerkom?


Iako sa Suri više nema nikakav kontakt, Tom Kruz ima normalan odnos sa svojom usvojenom decom – Izabelom i Konorom, koje je usvojio tokom braka s Nikol Kidman. Njih dvoje su sajentolozi, dok Suri nije, što je važan deo slagalice u zamršenim porodičnim odnosima Toma Kruza, a zanimljivo je da su i Izabela i Konor prekinuli komunikaciju s majkom Nikol jer je okrenula leđa sajentologiji.


Poznato je da je glumac prestao da održava kontakt sa Suri kad su njena majka Kejti i ona napustile Sajentološku crkvu nakon što su se glumica i on razveli, ali često se postavlja pitanje zašto je to toliko važno? Zar ne bi mogli da ostanu bliski iako Kejti i Suri nisu vernice? Praksa kaže – ne. I to ne samo zato što nisu vernice već su protivnice sajentologije.

 

Tom Kruz navodno je rođeno dete, ćerku Suri, poslednji put video kad je imala 7 godina.
Tom Kruz navodno je rođeno dete, ćerku Suri, poslednji put video kad je imala 7 godina.foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

U sajentologiji postoji koncept diskonekcije, koji je veoma važan za sajentologe i predstavlja prekid svih veza između sajentologa i prijatelja, kolega i članova porodice za koje se smatra da su protivnički nastrojeni prema ovoj religiji.


Među sajentolozima, diskonekcija se smatra važnim metodom za uklanjanje prepreka duhovnom rastu.

Međutim, Sajentološka crkva je više puta negirala da ova praksa postoji, iako je u februaru 2012. na zvaničnoj stranici priznala postojanje diskonekcije i opisala je kao ljudsko pravo. Štaviše, Crkva je, kako se navodi na stranici na Vikipediji, na sudu pokušala da argumentuje diskonekciju kao ustavom zaštićenu versku praksu. Taj argument je odbačen jer pritisak na sajentologe da prekinu veze s bližnjima znači da to ipak nije dobrovoljno.


Protivnike Sajentološke crkve ona proglašava supresivnim osobama ili potencijalnim izvorima problema, a Crkva vernike uči da povezanost s ovim ljudima ometa napredovanje člana na tzv. Mostu potpune slobode.

 

Kejti Holms i Suri Kruz u Njujorku
Kejti Holms i Suri Kruz u Njujorkufoto: BrosNYC / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U knjizi "Uuvod u sajentološku etiku", L. Ron Habard, osnivač sajentologije, iznosi doktrinu da bi sajentolog, ako je povezan sa supresivnim osobama, mogao da postane potencijalni izvor problema. Naveo je i da neuspeh ili odbijanje sajentologa da se odvoji od supresivne osobe i sam po sebi supresivni čin.


Prema izjavama Crkve, diskonekcija se koristi kao "poslednje sredstvo", samo ako ljudi koji su protivnici sajetonologije ne prestanu s protivljenjem, čak i nakon što im se daju "istiniti podaci" o sajentologiji, jer veruju da su antagonisti Crkve samo oni koji imaju lažne podatke.

 

Međutim, nakon što je Vlada novog Zelanda formirala Komisiju za istraživanje sajentologije, Habard im je pisao da je diskonekcija prestala da se primenjuje i da nema nameru da je vrati.

 

Tom Kruz svugde stiže, ali ćerku nije video 11 godina
Tom Kruz svugde stiže, ali ćerku nije video 11 godinafoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Prvobitno je prekid veze podrazumevao ne samo prekid komunikacije s nekim već i javno deklarisanje, a bilo je uobičajeno da vernici šalju kratka pisma tzv. supresivnoj osobi, da ih upozori da je isključena.

 

Tom Kruz, međutim, nikada nije javno rekao da ne želi da ima posla sa svojom ćerkom, a nije poznato da li ju je formalno obavestio da više nije deo njegovog života.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Jezivi detalji egzorcizma u Srbiji

 

 

makonda-tracker