originalno i humano

Kako izgleda prvi butik Anđeline Džoli? Na prvi pogled ga ne biste primetili, a svaki detalj je jedinstven

0

Kad Anđelina Džoli odluči da napravi određeni projekat, iako naizgled običan, njen pečat će svemu dati neku posebnu boju. Tako je bilo i ovog puta. 


 

Anđelina Džoli je startovala novi projekat u Njujorku
Anđelina Džoli je startovala novi projekat u Njujorku foto: VASILIS VERVERIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumci često ulaze i u modnu igru, ali to uglavnom ne rade kao Anđelina Džoli.

 

Dobitnica Oskara otvorila je vrata svog prvog maloprodajnog prostora, Atelje Džoli (Atelier Jolie) u Njujorku. 

 

Međutim, kao i u svemu što Džoli radi, za koju se šuška da ima novog dečka, postoji humanitarni ugao.


- Mi smo kolektiv koji ima za cilj da pokaže da etički i održivi stil života nije manji život sa ograničenjima. To je bolji kvalitet života, sa ličnom kreativnošću i zajednicom u središtu  - objasnila je glumica sa preko e-pošte sa seta njenog predstojećeg biografskog filma o Mariji Kalas.

 

Prodavnica je smeštena na mesto koje spada u veliku svetsku umetničku znamenitost, u ulicu Grejt Džons 57.

 

Verovatno će vam više od adrese značiti ako kažemo da je u pitanju kuća sa kočijama u kojoj je slikar Žan-Mišel Baskijat živeo i radio 1980-ih, nakon što je iznajmio prostor od vlasnika zgrade - čuvenog Endija Vorhola.

 

Zgrada je prepoznatljiva po svojim prednjim pločama, koje su tokom decenija mnogo puta iscrtavali lokalni umetnici i obožavaoci Baskijata.

Kada su renovirali prostor, tim Ateljea Džoli se veoma potrudio da sačuva arhitekturu.

 

Prednji paneli će ostati netaknuti, ali će se povući malo unazad kako bi otkrili staklene prozore tokom dnevnih sati rada.

 

- U skladu sa umetničkim senzibilitetom prostora, u radnji će raditi studenti i bivši studenti iz Parsonsove škole dizajna. Mladi umetnici u timu su skloni da budu jako smeli i to me oduševljava - rekla je Džolijeva. 

Proizvodnja i kreiranje se takođe odvija u ovim prostorijama, gde kupci mogu i sami da rade sa timom kako bi na željeni način prilagodili komade.

 

Napravljena od tradicionalnih i starinskih materijala, odeća se kreće od prelepo fluidnih i čvrstih kaputa sve do oštrih kostima i prozirnih švajcarskih haljina na tačke.

 

Kupci mogu da izaberu komade koje žele, članova tima koji su obučeni za sečenje i šivenje, pomoći će im u vođenju njihovih internih promena.

 

Cene variraju, ali su "demokratske": cena sakoa sa tri zamenljive kragne je 495 dolara, svilena suknja je 195 dolara, a cene obloženih maksi haljina počinju od 575 dolara.

 

- Želimo da budemo u mogućnosti da kupcima pomognemo da dobiju nešto što izgleda kao da je kvalitetan komad, ali i nešto što su sami kreirali -  objasnio je prodajni saradnik Peter Damas,


- I kupci su proizvođači. I oni su deo kreativnog procesa - kaže Noga Benš, drugi prodajni saradnik.

Zadnji deo prizemlja je mesto gde se vrši sito štampa i krpljenje, dok je na spratu pravi prostor ateljea, koji se koristi za sečenje i krojenje po meri.

 

- Nameštaj i oprema u celoj zgradi su prerađeni ili starinski, a svi komadi dostupni za kupovinu zaštićeni su "Fairchainom" -  digitalnom blockchain platformom za likovnu umetnost i kolekcionarske predmete napravljene da ojačaju vezu između kreatora i upravnika njihovog rada - objasnio je u saopštenju tim ”Ateljea Džoli". 

 

Ovaj jedinstveni atelje ima i sopstveni kafić, pod vođstvom kolektiva "Eat Offbeat" , koji prikazuje kulinarske talente izbegličkih zajednica u Njujorku.

 

U kafiću posetioci mogu da sede za zanatskim starinskim stolom i da crtaju po zakrpama ili da biraju određeni modele starinske dugmadi i čipke.

 

 

Glossy tim - Harpers Bazaar 

makonda-tracker