pravi specijaliteti

Osvežavajuće su, kremaste & neodoljivo ukusne: Pronašli smo 5 uskršnjih salata koje se spremaju BEZ MAJONEZA

0

Pripremite ih s ljubavlju i neka vaša uskršnja trpeza bude još bogatija, razigranija i ukusnija nego ikad.

foto: Youtube / @smacznedania
foto: Youtube / @smacznedania

Uskrs je savršena prilika da okupimo najmilije oko bogate i šarene trpeze. Osim tradicionalnih jela, kremaste salate su neizostavan deo prazničnog menija, jer spajaju ukus, teksturu i vizuelni šarm u jednoj činiji.

 

Zaboravite na klasičnu francusku i salatu mimozu – ovih pet recepata su pravo osveženje koje će osvojiti i najprobirljivija nepca. Brzo se spremaju, ne zahtevaju komplikovane sastojke, a idealne su i kao predjelo i kao prilog glavnim jelima i što je najbolje – u njima nema majoneza!

 

1. Salata broj 1

 

Sastojci:

  • slanina (narezana) - 120 g
  • mešana salata - 100-120 g
  • čeri paradajz - 150 g
  • zelene masline (bez semena) - 1 konzerva
  • mini mocarela - 280 g

sos:

  • soja sos - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • seme senfa - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • mleveni crni biber - po ukusu

 

Salata, Salate
foto: Youtube / @smacznedania

Priprema:

  1. Iseckajte slaninu na listiće i propržite u tiganju na ulju. Čeri paradajz iseckajte na polovine i pomešajte sa mešanom salatom, maslinama, iseckanom mini-mocarelom i prženom slaninom.

  2. Potom u maloj posudici pomešajte maslinovo ulje, soja sos, seme senfa, so i biber, pa prelijte salatu. Prijatno!

 

 

2. Salata broj 2

 

Sastojci:

  • jaja - 2 kom.
  • konzervirani kukuruz - 1 tegla
  • krastavac - 2 kom.
  • biber - 1 kom.
  • mladi luk - jedna struka
  • nezaslađeni gusti jogurt - 2-3 kašike
  • so - po ukusu
Salata, Salate
foto: Youtube / @smacznedania

Priprema:

  1. Iseckajte krastavac, mladi luk, crvenu papriku. Potom ulijte i umutite 2 jaja, pa od njih ispecite 2 "palačinke od jaja". Dobijene palačinke takođe isecite na kockice.
  2. Iseckane sastojke pomešajte u posudi sa kukuruzom, jogurtom i solju. Prijatno!

 

3. Salata broj 3

 

Sastojci:

  • luk - 1 kom.
  • šargarepa - 1 kom.
  • biljno ulje - za prženje
  • konzervirane pečurke - 1 konzerva (275 g)
  • mešana salata - 100-120 g
  • konzervirani pasulj - 1 konzerva

sos:

  • beli luk - 1 čen
  • seme senfa - 1 kašičica
  • jabukovo sirće (limunov sok) - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • mleveni crni biber - po ukusu
Salata, Salate
foto: Youtube / @smacznedania

Priprema:

  1. Iseckajte luk ali ne na najsitnije, te ga propržite na vrelom ulju, dodajte u tiganj rendanu šargarepu i mešajte 1-2 minuta, pa sklonite sa ringle.
  2. Iseckajte pečurke iz konzerve, pa ih ubcite u posudu sa mešanom salatom i pasuljem iz konzerve, potom dodajte luk i šargarepu.
  3. U maloj posudi pomešajte samleven beli luk, jabukovo sirće, seme senfa, maslinovo ulje, so i biber, pa dobijenim sosom prelijte salatu. Prijatno!

 

4. Salata broj 4

 

Sastojci:

  • brokoli kupus - 500 g
  • so - 1/2 kašike
  • čeri paradajz - 150 g
  • Feta sir - 200 g
  • očišćene semenke suncokreta - 20 g
  • gusti nezaslađeni jogurt - 3 kašike
  • mleveni crni biber - po ukusu
  • beli luk - 1 čen
Salata, Salate
foto: Youtube / @smacznedania

Priprema:

  1. U zasoljenoj vodi prokuvajte isečen brokoli i procedite. Iseckajte čeri paradajz na četvrtine, feta sir na kockice, a semenke suncokreta propržite na tiganju.
  2. Sve lepo pomešajte u jednoj posudi, a po strani od jogurta, bibera i izgnječenog belog luka napravite sos, te prelijte salatu. Prijatno!

 

5. Salata broj 5

 

Sastojci:

  • pečenica (ili kuvana svinjetina / govedina) - 250 g
  • krastavci - 300 g (2-3 kom.)
  • luk - 1 kom.
  • slatka paprika - 1 kom.
  • paradajz - 2 kom.
  • zeleni luk - mala gomila
  • peršun - gomila
  • biljno ulje - za prženje
  • so - po ukusu

sos:

  • soja sos - 4-5 kašika
  • mlevena slatka paprika - 1 kašičica
  • mlevena ljuta paprika - 1/2 kašičice
  • beli luk - 3-4 čena
  • jabukovo sirće - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
Salata, Salate
foto: Youtube / @smacznedania

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomešajte soja sos, mlevenu slatku i ljutu papriku, gnječeni beli luk, maslinovo ulje i jabukovo sirće.
  2. Dodajte pečenicu iseckanu na štapiće, pomešajte i ostavite da se marinira. Za to vreme iseckajte krastavac, posolite ga i ostavite po strani.
  3. Ispržite iseckanu crvenu papriku na prethodno proprženom luku. Iseckajte na sitno paradajz i peršun.
  4. Ocedite krastavce i stavite ih u veliku posudu, pa dodajte ostale sastojke, pomešajte i prelijte sosom. Prijatno!

 

Video sa pripremom svih 5 salata pogledajte ispod

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker