Pripremite ih s ljubavlju i neka vaša uskršnja trpeza bude još bogatija, razigranija i ukusnija nego ikad.

Uskrs je savršena prilika da okupimo najmilije oko bogate i šarene trpeze. Osim tradicionalnih jela, kremaste salate su neizostavan deo prazničnog menija, jer spajaju ukus, teksturu i vizuelni šarm u jednoj činiji.
Zaboravite na klasičnu francusku i salatu mimozu – ovih pet recepata su pravo osveženje koje će osvojiti i najprobirljivija nepca. Brzo se spremaju, ne zahtevaju komplikovane sastojke, a idealne su i kao predjelo i kao prilog glavnim jelima i što je najbolje – u njima nema majoneza!
1. Salata broj 1
Sastojci:
- slanina (narezana) - 120 g
- mešana salata - 100-120 g
- čeri paradajz - 150 g
- zelene masline (bez semena) - 1 konzerva
- mini mocarela - 280 g
sos:
- soja sos - 1 kašika
- maslinovo ulje - 1 kašika
- seme senfa - 1 kašičica
- so - po ukusu
- mleveni crni biber - po ukusu

Priprema:
-
Iseckajte slaninu na listiće i propržite u tiganju na ulju. Čeri paradajz iseckajte na polovine i pomešajte sa mešanom salatom, maslinama, iseckanom mini-mocarelom i prženom slaninom.
-
Potom u maloj posudici pomešajte maslinovo ulje, soja sos, seme senfa, so i biber, pa prelijte salatu. Prijatno!
2. Salata broj 2
Sastojci:
- jaja - 2 kom.
- konzervirani kukuruz - 1 tegla
- krastavac - 2 kom.
- biber - 1 kom.
- mladi luk - jedna struka
- nezaslađeni gusti jogurt - 2-3 kašike
- so - po ukusu

Priprema:
- Iseckajte krastavac, mladi luk, crvenu papriku. Potom ulijte i umutite 2 jaja, pa od njih ispecite 2 "palačinke od jaja". Dobijene palačinke takođe isecite na kockice.
- Iseckane sastojke pomešajte u posudi sa kukuruzom, jogurtom i solju. Prijatno!
3. Salata broj 3
Sastojci:
- luk - 1 kom.
- šargarepa - 1 kom.
- biljno ulje - za prženje
- konzervirane pečurke - 1 konzerva (275 g)
- mešana salata - 100-120 g
- konzervirani pasulj - 1 konzerva
sos:
- beli luk - 1 čen
- seme senfa - 1 kašičica
- jabukovo sirće (limunov sok) - 1 kašika
- maslinovo ulje - 1 kašika
- so - po ukusu
- mleveni crni biber - po ukusu

Priprema:
- Iseckajte luk ali ne na najsitnije, te ga propržite na vrelom ulju, dodajte u tiganj rendanu šargarepu i mešajte 1-2 minuta, pa sklonite sa ringle.
- Iseckajte pečurke iz konzerve, pa ih ubcite u posudu sa mešanom salatom i pasuljem iz konzerve, potom dodajte luk i šargarepu.
- U maloj posudi pomešajte samleven beli luk, jabukovo sirće, seme senfa, maslinovo ulje, so i biber, pa dobijenim sosom prelijte salatu. Prijatno!
4. Salata broj 4
Sastojci:
- brokoli kupus - 500 g
- so - 1/2 kašike
- čeri paradajz - 150 g
- Feta sir - 200 g
- očišćene semenke suncokreta - 20 g
- gusti nezaslađeni jogurt - 3 kašike
- mleveni crni biber - po ukusu
- beli luk - 1 čen

Priprema:
- U zasoljenoj vodi prokuvajte isečen brokoli i procedite. Iseckajte čeri paradajz na četvrtine, feta sir na kockice, a semenke suncokreta propržite na tiganju.
- Sve lepo pomešajte u jednoj posudi, a po strani od jogurta, bibera i izgnječenog belog luka napravite sos, te prelijte salatu. Prijatno!
5. Salata broj 5
Sastojci:
- pečenica (ili kuvana svinjetina / govedina) - 250 g
- krastavci - 300 g (2-3 kom.)
- luk - 1 kom.
- slatka paprika - 1 kom.
- paradajz - 2 kom.
- zeleni luk - mala gomila
- peršun - gomila
- biljno ulje - za prženje
- so - po ukusu
sos:
- soja sos - 4-5 kašika
- mlevena slatka paprika - 1 kašičica
- mlevena ljuta paprika - 1/2 kašičice
- beli luk - 3-4 čena
- jabukovo sirće - 1 kašika
- maslinovo ulje - 1 kašika

Priprema:
- U jednoj posudi pomešajte soja sos, mlevenu slatku i ljutu papriku, gnječeni beli luk, maslinovo ulje i jabukovo sirće.
- Dodajte pečenicu iseckanu na štapiće, pomešajte i ostavite da se marinira. Za to vreme iseckajte krastavac, posolite ga i ostavite po strani.
- Ispržite iseckanu crvenu papriku na prethodno proprženom luku. Iseckajte na sitno paradajz i peršun.
- Ocedite krastavce i stavite ih u veliku posudu, pa dodajte ostale sastojke, pomešajte i prelijte sosom. Prijatno!
Video sa pripremom svih 5 salata pogledajte ispod
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?