strašna priča

Kao dete je doživeo NEZAMISLIVU TRAUMU i nosio bol sa sobom: Život NAJLEPŠEG glumca prekinut je prerano i iznenada

0

Kao jako mlad je postao zvezda Holivuda, vrsnog talenta, prelep, a onda ga je kandža poroka premladog zgrabila i prekinula njegov život u 23. godini.

River Finiks
River Finiksfoto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

Malo koja filmska zvezda ranih devedesetih je bila toliko voljena i popularna kao River Finiks. Talentovan, lep i zgodan, izgledalo je da mu je sudbinski predodređen veliki uspeh, a na tom putu umeli su ga poroci.

 

Zanimljivo je da u svojoj autobiografiji "Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar" o Riveru kao o najlepšem glumcu piše Metju Peri, koji je s njim sarađivao u mladosti, iako je stradao u kasnijim godinama.

 

Teške droge i holivudski noćni život doveli su do smrti Rivera Finiksa 31. oktobra 1993. godine, kada je imao samo 23 godine.

 

Uprkos tome, on je ostavio velikog traga, ne samo kao glumac, već i kao strastveni aktivista za prava životinja i borac za ekologiju. Ipak, pre nego što je uopšte i ušao u svet Holivuda, njegov život bio je skroman — i prilično nekonvencionalan, ali prožet traumama.

Rođen je kao River Džad Botom 1970. godine, a premda se rodio u Oregonu, njegovi roditelji, koji su voleli nomadski stil života, selili su često sa svojom bebom.

 

Kao najstariji od petoro dece, među kojima je i dobitnik Oskara Hoakin Finiks, River je imao možda i najviše boemsko detinjstvo od svih njih, ali i detinjstvo prepuno trauma.

 

 

Traume iz ranog detinjstva

 

1972. godine, njegovi roditelji odlučili su da se priključe jednom kultu. Taj kult kasnije je postao poznat po seksualnom nasilju, i to, posebno, nad decom. Navodno je porodica napustila kult pre nego što je nasilje uzelo maha, ali River je kasnije rekao da su ga silovali kada je imao 4 godine, dok je njegova porodica još uvek bila aktivna u kultu.

 

Porodica je živela između Teksasa, Meksika, Portorika i Venecuele, a River je često svirao gitaru i pevao na ulicama za novac, a bio je zadužen da "prenosi" informacije o kultu. 

 

 

Kada je porodica napokon napustila tu grupu, vratila se u SAD, a promenili su prezime u Finiks, okrenuli se veganstvu i stacionirali u Kaliforniji; tada je River krenuo da ide na audicije.

1986. godine privukao je filmom Stand By Me pažnju Holivuda i ubrzo su usledile uloge koje su mu obeležile karijeru. Do devedesetih godina bio je već prava zvezda u Holivudu, ali s ozbiljnim problemom kada je u pitanju droga.

 

Tužno, ali 1993. godine lepog Rivera već nije bilo. Do tada je bio čest gost proslava na kojima se konzumirala droga, a njegova porodica bila je potpuno zavisna od njegovog uspeha i novca. River je želeo da osigura da njegovi mlađi braća i sestra dobiju obrazovanje koje on nije dobio. Svet u to vreme nije znao pod kakvim je on pritiskom i kako se taj pritisak odražava na njegovo fizičko i mentalno zdravlje.

 

River Finiks u svom kratkom životu preživeo je mnogo traumatičnih događaja
River Finiks u svom kratkom životu preživeo je mnogo traumatičnih događajafoto: LMK106-SLIB040122-007 / IPA / IPA / Profimedia

Povrh svega, i dalje se borio s traumama iz ranog detinjstva, uzrokovane strašnim događajima tokom boravka u kultu.

 

Smrt Rivera Finiksa

 

Stres, trauma i sloboda koju je stekao slavom doveli su do toga da se okrene kokainu i heroinu. Te droge su njegov život okončale u čuvenom klubu The Viper Room, koji je držao Džoni Dep.

 

 

Te noći, sa devojkom Samantom Matis, bratom Hoakinom i sestrom Rejn, stigao je u klub, a jedina koja je imala čudan osećaj u vezi s Riverom bila je njegova devojka.

 

Znala sam da nešto nije u redu, ali nisam razumela. Nisam videla da se neko drogira, ali videla da sam da je "naduvan" na način koji je činio da se osećam nelagodno — rekla je ona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Jared (@justjared)

 

Par sati kasnije, bio je mrtav.

 

Njegova devojka je krenula do toaleta i videla svog momka na vratima s obezbeđenjem. Mislila je da se tuku, ali onda je videla da River pada na zemlju i da ima napad.

 

Njegov brat je odmah zvao Hitnu pomoć, gledali su ga kako umire, ali bilo je već prekasno da bude spasen.

 

Hoakin Finiks je mnogo godina kasnije sa glumicom Runi Marom dobio sina i nazvao ga River, po svom preminulom bratu.

 

Hoakin Finiks i Runi Mara dobili su sina kog su nazvali River, kako su preneli strani mediji
Hoakin Finiks i Runi Mara dobili su sina kog su nazvali River, kako su preneli strani medijifoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bonus video

MOGU IZAZVATI SMRT, A NAJVIŠE IH KORISTE SPORTISTI! ALARMANTNI rezultati istraživanja: Najugroženiji mladi od 18 do 35 godina!

 

makonda-tracker