neobičan život

13 stvari koje niste znali o Frediju Merkjuriju: S princezom Dajanom je negovao urnebesan ritual, imao je 4 zuba viška

0

Legendarni pevač i muzičar vodio je uzbudljiv, turbulentan i neverovatan život

Fredi Merkjuri na koncertu u Londonu
Fredi Merkjuri na koncertu u Londonufoto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Na današnji dan, 24. novembra 1991. godine, preminuo je Fredi Merkjuri, nekadašnji frontmen grupe Queen i jedno od najvažnijih imena u istoriji muzike.

 

O životu, karijeri i pesmama slavnog pevača i muzičara ispričano je mnogo priča, 2018. godine je izašao i film "Bohemian Rhapsody", koji je dobio četiri Oskara, a toliko je Fredi bio legendaran da i dalje postoji mnogo interesantnih detalja koji nisu poznati publici.

 

Ovo su neki od njih.

Zanimljivosti o Frediju Merkjuriju


Fredi Merkjuri je rođen u Zanzibaru


Čuveni muzičar došao je na svet u Stoun taunu, u današnjoj Tanzaniji, a tadašnjem Zanzibaru, gde se njegova porodica preselila zbog očeve karijere. Odrastao je na relaciji Zanzibar-Indija pre nego što se, kao tinejdžer, odselio u Englesku.

 


Pravo ime Fredija Merkjurija bilo je Farok Bulsara


Kao Fredi je počeo da se predstavlja dok je išao u školu internat za dečake "Sveti Petar" u blizini Mumbaja, a ime je i u dokumentima promenio u Fredi Merkjuri oko o1970. godine, po osnivanju grupe Queen.


Fredi Merkjuri se neko vreme predstavljao kao Lari Lareks


Pre nego što je odabrao da njegovo umetničko ime bude Fredi Merkjuri, nastupao je kao Lari Lareks, za šta je kasnije rekao da je njegov način da ismeje Gerija Glitera, koji mu nije bio simpatičan. Jedini singl koji je objavio pod ovim imenom nije prošao sjajno, ali je već nedelju dana kasnije izašao debitantski album Queen-a.

 


Fredi Merkjuri i njegova porodica bili su zoroastristi


Porodica Bulsara je pripadala zoroastrističkoj crkvi, jednoj od najstarijih monoteističkih religija na svetu. Iako on godinama nije bio vernik, na sahrani je bio sveštenik iz ove crkve.

Fredi Merkjuri je imao četiri zuba više nego što je uobičajeno


Suvišni zubi muzičaru su se nalazili u zadnjem delu usta i gurali prednje napred, a on to nije želeo da popravi jer se plašio da će bilo koja izmena uticati na njegov vokalni performans.


Zubi Fredija Merkjurija "krivi" su za uspeh benda The Sex Pistols


U decembru 1976. godine, Queen je otkazao pojavljivanje u emisiji Today show jer je Fredi dobio zubobolju i hitno morao kod stomatologa. Kao zamena, pozvan je bend The Sex Pistols, a ovo gostovanje obeležili su navodno pijanstvo, mnogo psovki i sarkazam. Pomenutu emisiju mnogi smatraju prelomnim trenutkom u meteorskom usponu ove grupe.


Fredi Merkjuri je skupljao poštanske marke


Kao tinejdžer, Fredi je skupljao marke iz Velike Britanije, Zanzibara, Novog Zelanda i Monaka, a njegov album s markama je jedna od retkih stvari iz detinjstva koje je porodica Bulsara sačuvala. Britanski poštanski muzej nabavio ga je 1993. i ponekad ga pozajmljuje za izložbe.

 


Fredi Merkjuri je dizajnirao čuveni logo grupe Queen


Zahvaljujući svojoj diplomi u oblasti grafičkog dizajna i umetnosti, Frediju je povereno da bude više od zaštitnog lica benda – pomogao im je i da se brendiraju. On je dizajnirao grb koji je postao simbol grupe Queen: dva lava koji su simbol zodijačkog Lava, za Džona Dikona i Rodžera Tejlora, zatim simbol Raka za Brajana Meja i dve vile koje predstavljaju Fredijev znak Device. Tu su i Q i kruna, koji predstavljaju ime benda i feniks da ih sve zaštiti.

Fredi Merkjuri nije voleo da se odmara


– To je gubljenje vremena – rekao je 1985. pevač.– Jedva da čitam knjige. Mislim da je to gubljenje vremena. Ljudi će da me ubiju zbog ovoga.

 


Fredi Merkjuri je bio veoma stidljiv


Iako je bio poznat po divljim žurkama, oni koji su ga lično poznavali kažu da je Fredi zapravo bio stidljivko i da je intervjue davao retko na prvom mestu iz tog razloga.


On je bio stidljiv, nežan i ljubazan. Nije bio osoba koju ste videli na sceni – rekao je jednom prilikom Rodžer Tejlor.


Fredijeve žurke su bile nezaboravne


Možda je bio stidljiv, ali kada je bio raspoložen za provod, nije mu bilo ravnog. Priče o njegovim legendarnim okupljanjima se prepričavaju decenijama, a rođendane je slavio danima, uz flamenko plesače, trošenje 50.000 dolara na šampanjac, "striptizete s neobičnim talentima" i obilje zabranjenih supstanci. Fredijeva rođendanska žurka 1987. na Ibici bila je toliko čuvena da hotel u kome je održana svake godine slavi Fredijev rođendan i danas.

 


Fredi Merkjuri počeo je da piše "Bohemian Rhapsody" 1968.


Još uvek je bio studnet na Umetničkom koledžu Iling kada je dobio ideju za pesmu koju je najpre zvao "The Cowboy Song" zbog reči "Mama, upravo sam ubio čoveka", koje su ga podsećale na Džonija Keša.


Fredi Merkjuri i princeza Dajana bili su prijatelji


Muzičar se često družio sa suprugom prestolonaslednika Čarlsa, a jednom su proveli noć u čuvenom gej baru Royal Vauxhall Tavern u Londonu, kada je Fredi maskirao Dajanu u muškarca da je ne bi prepoznali.

 


Navodno su zajedno gledali sitkom The Golden Girls, ali bi utišali ton i izmišljali sopstvene dijaloge.

 

BONUS VIDEO

Povratak rokera na velika vrata

 

makonda-tracker