zanimljivosti o poznatima

Optužena je za VEŠTIČARENJE, ali je izbegla smrt na lomači: Čuvena glumica potiče od žene koja je PREVARILA ISTORIJU

0

Iako je pretkinja holivudske zvezde optužena kao veštica u Salemu, ona je uspela da se spase, za razliku od desetina drugih nevinih žena koje istorija pamti kao žrtve jezivog progona

Sara Džesika PArker svojevremeno je glumila vešticu, ne znajući da njenu porodicu istorija vezuje za jedan slučaj navodnog 'veštičarenja'
Sara Džesika PArker svojevremeno je glumila vešticu, ne znajući da njenu porodicu istorija vezuje za jedan slučaj navodnog "veštičarenja"foto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Proslavljena holivudska glumica Sara Džesika Parker, najvoljenija zbog njene uloge Keri Bredšo u seriji "Seks i grad", ne priča mnogo o svom životu, ali je jednom prilikom odlučila da ga izloži na interesantan način.


Ona je gostovala u emisiji "Ko misliš da si?" 2010. godine, a u pitanju je format u kom poznate ličnosti otkrivaju svoje korene i interesantne priče o svojim precima.


Mnogi su tako saznaju vrlo zanimljive i šokantne činjenice – da su povezani sa istaknutim istorijskim ličnostima, da su u rođačkim vezama sa svojim supružnicima i sl.

Ko je pretkinja Sare Džesike Parker optužena da je veštica?

 

Što se tiče Sare Džesike Parker, ona je tada otkrila da je jedna od njenih pretkinja umalo spaljena živa u ozloglašenom Salemu zbog sumnje da je veštica.

 

Sara Džesika Parker igrala je vešticu u filmu Hokus Pokus
Sara Džesika Parker igrala je vešticu u filmu Hokus Pokusfoto: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Suđenja vešticama iz Salema poznata su kao niz suđenja na kojima je više desetina ljudi optuženo da se služe čarolijom. Tada je 29-oro osuđeno zbog veštičarenja, što je bio prestup za smrtnu kaznu. Neki su obešeni, neki umrli u zatvoru, neki su stradali tokom mučenja, a najpotresnija su svedočenja o spaljivanju ljudi.


Među osumnjičenima je pre ovih procesa bila i Ester Elvel, pretkinja Sare Džesike Parker. Kako se navodu i iskazu jednog svedoka iz 1692. godine, jedna osoba tvrdila je da je videla Ester kako "gnječi i guši" jednu ženu, koja je potom misteriozno umrla. Zbog toga je Ester uhapšena zbog "raznih dela vradžbina", ali nije osuđena jer je njeno hapšenje bilo poslednja formalna optužba pre raspuštanja suda.


Kad pročitaš sve ove optužbe – to je apsolutno ludo – rekla je glumica nakon ovog saznanja.

 

Sara Džesika Parker bila je iznenađena saznanjem da je njena pretkinja proglašena vešticom
Sara Džesika Parker bila je iznenađena saznanjem da je njena pretkinja proglašena vešticomfoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Kako je istakla, nije bila svesna veza njene porodice sa čuvenim suđenjima u Salemu.


Sara Džesika Parker je, inače, igrala vešticu u holivudskom klasiku "Hokus pokus" iz 1993. godine, kao i u nastavku 2022.
 

BONUS VIDEO

U ovom srpskom selu leži istorija Balkana

 

makonda-tracker