rođeni umetnik

Posle veze duge 25 godina, u 50. pronašao je PRAVU LJUBAV: Životna priča glumca pred kojim niko nije ravnodušan

0

Proteklih godina, čuveni glumac deluje zadovoljnije nego ikada, a za to ima mnogo razloga...

Vilem Defo u Grčkoj tokom promocije filma 'Inside'
Vilem Defo u Grčkoj tokom promocije filma "Inside"foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Američki glumac Vilem Defo jedno je od najpoznatijih lica svetskog filma, a iza sebe ima desetine uloga i saradnju s najcenjenijim režiserima današnjice.


Samo neka od priznanja koje je dobio su tri Zlatna globusa, BAFTA nagrada, četiri SAG priznanja, a četiri puta je nominovan za Oskara.


Danas, kada Devo proslavlja 68. rođendan, prisećamo se njegove interesantne i bogate biografije.


Rođen je kao Vilijam Džejms Defo u Epltonu u Viskonsinu, kao jedno od osmoro dece.

 


Mojih pet sestara me je odgajalo jer je moj otac bio hirurg, a majka medicinska sestra i radili su zajedno, pa ih nisam viđao mnogo – rekao je glumac u jednom intervjuu.


Uz pet sestara, glumac je rastao pored dvojice braće, a njegov brat Donald Defo danas je istaknuti hirurg i istraživač.

 

Kao Vilem je počeo da se predstavlja još u srednjoj školi jer nije želeo da ga, kako to obično često biva s imenom Vilijam, da dobije nadimak Bil.


Odrastanje pored sestara smatra ključnim za to što se rano zainteresovao za seksualnost.


To je bilo kao seksualno obrazovanje jer su one bile vrlo "napaljene" devojke. Pričale su stvari koje nisam želeo da slušam kad sam imao šest godina, a među njima je bio i oralni seks – rekao je jednom prilikom glumac i setio se kako je naivno pitao sestre rade li to samo zli ljudi, a one su se nasmejale.

 

Američki glumac Vilem Defo zapravo je rođen kao Vilijam
Američki glumac Vilem Defo zapravo je rođen kao Vilijamfoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kada je svojim prijateljima u školi pričao o tome šta je čuo od sestara, dobio je batine "jer im je to bilo odvratno".


Kako je rano bio izložen takvim temama, dok je još bio u srednjoj školi Defo je snimio film za odrasle, a uskoro se oprostio od škole kako bi se pridružio jednoj pozorišnoj trupi.


Preselio se u Njujork 1976. godine, gde je postao deo trupe The Performance Group (TPG) koju je vodio Ričard Šehner.

 

Tada je upoznao Elizabet Lekompte, koreografkinju i direktorku eksperimentalnog pozorišta. Nakon sukoba sa Šehnerom, članovi su osnovali novu trupu, nazvanu The Wooster Group, čiji je Vilem Defo deo ostao i tokom dvehiljaditih, mnogo nakon što je postao holivudska zvezda.

 


Debitovao je na filmu osamdesetih, u sporednoj ulozi u vesternu "Rajska kapija", u kom nije potpisan, a radio je mnogo stvari kojima se danas ne ponosi. Kada je u jednom intervjuu upitan za reklamu u kojoj je "pozajmio glas" polarnom medvedu, odgovorio je hladno:


To je poslednja stvar o kojoj bih želeo da govorim.


Tokom karijere, pokazao se kao jedan od glumaca koji su spremni da odu prilično daleko zbog uloge, pa je tako zbog trilera "Lovac" odrao kožu s valabija.

 

Imao sam samo jednu šansu jer smo imali samo jednu životinju. Rekli su mi: "Slušaj, mrtva je već neko vreme". Želudačni sokovi joj se gomilaju i prilično je naduvena. Ako to ne uradiš dobro, eksplodiraće ti u facu. Srećom, u mojoj porodici ima mnogo hirurga. Mislim da mi je to u genima – rekao je glumac.

 

Vilem Defo jedan je od najcenjenijih glumaca današnjice
Vilem Defo jedan je od najcenjenijih glumaca današnjicefoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Postepeno je Vilem Defo gradio svoju holivudsku karijeru, a vremenom je došao do četiri nominacije za Oskara, koje su mu doneli filmovi "Na večnim vratima", "Projekt Florida", "Vampirova sena" i "Vod smrti".


Što se tiče njegovog emotivnog života, Defo je sa Elizabet Lekompte bio od 1977. godine, a s njom je proveo decenije. Par je dobio sina Džeka 1982. godine i nikada se nisu venčali jer je za Elizabet "brak predstavljao vlasništvo". Ipak, bili su srećna i skladna porodica, sve dok se 2004. godine nisu razišli.


Već u martu naredne godine, Defo je sreo 20 godina mlađu italijansku glumicu Đijadu Kolagrande, na rimskoj premijeri jednog njenog filma. Ubrzo potom postali su par, a Defo ne krije koliko je bio očaran tamnokosom Italijankom.

 

Toliko da ju je zaprosio vrlo spontano i venčali su se maltene preko noći!

 

VIlem Defo sa suprugom Đijadom Kolagrande, italijanskom glumicom i režiserkom s kojom je u braku od marta 2005. godine
VIlem Defo sa suprugom Đijadom Kolagrande, italijanskom glumicom i režiserkom s kojom je u braku od marta 2005. godinefoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bili smo na ručku i samo sam je odjednom pitao da li bi htela da se uda za mene sutra – priznao je glumac u jednom intervjuu.


Đijadin odgovor bio je "da", ali se nisu venčali već sutradan – sačekali su dva dana. Supružnici su postali u martu 2005, godinu dana nakon prvog susreta, na vrlo intimnoj ceremoniji sa samo dvoje svedoka.

 

Od tada su sarađivali na Đijadinim filmovima "Pre nego što je dobilo ime" i "Žena", a zajedno provode mnogo vremena, obično u Rimu, Los Anđelesu i Njujorku.

 

Vilem Defo sarađivao je s najuspešnijim režiserima današnjice
Vilem Defo sarađivao je s najuspešnijim režiserima današnjicefoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Zahvaljujući braku s glumicom i režiserom, Vilem Defo postao je i naturalizovani Italijan.

 

BONUS VIDEO: Ispovest čuvenog glumca 

Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu i smrti

 

 

makonda-tracker