tragičan kraj

Ušla je dok je spavao i – lišila ga života: Slavni glumac zasmejavao je svet, ali njegova supruga osećala je samo BES

1

Proslavljeni glumac i komičar mislio je da je pronašao ženu svog života, ali su usledile godine svađa i bola i, na kraju, horor koji nije mogao ni da nasluti

foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogo je u Holivudu bizarnih priča o životima slavnih, ali neke su ostavile posebno dubok trag, a jedna od takvih svakako je tragedija Fila Hartmana.


Ultratalentovani glumac, scenarista i grafički dizajner stradao je od ruke sopstvene supruge, u trenutku kada je imao samo 49 godina.


Rođen kao Filip Hartman, kanadskom Brendfordu, on je bio četvrto od osmoro dece Doris Margerit i Ruperta Hartmana, koji se bavio prodajom građevinskog materijala.

 

Kada je imao deset godina, porodica se preselila u Ameriku, gde su se često selili. Ipak, u svakoj od škola koje je pohađao Fil je bio glavni šaljivdžija i uvek u centru pažnje. Bilo je jasno da je, šarmantan i uvek nasmejan, bio rođen za kamere i slavu.

Publika ga posebno pamti po urnebesnim skečevima u kultnoj humorističnoj emisiji "Saturday Night Live", a igrao je i u velikom broju holivudskih filmova. U "Simpsonovima" je pozajmio glas za čak pet likova, a pojavio se u 52 epizode, najčešće kao Lajonel Hac i Troj Meklur. Zbog ovog dara, često su ga nazivali "Čovekom sa hiljadu glasova". Malo je poznato da je dizarnirao omote albuma mnogim američkim bendovima.


Dok je njegova karijera stalno išla uzlaznim putem, na privatnom planu nije bilo tako. Venčavao se i razvodio, zaljubljivao i ostajao sam.

 

Fil Hartman
foto: 20TH CENTURY FOX / Entertainment Pictures / Profimedia

Još na početku karijere, od 1970. do 1972. bio je u dvogodišnjem braku sa Grečen Luis, da bi početkom osamdesetih bio u trogodišnjem braku s agentkinjom za prodaju nekretnina Lisom Strejn.


Iako je pričao da, kako je odrastao u porodici u kojoj nije osetio ljubav, stalno je tragao za njom, njegova druga supruga tvrdila je da bi se on jednostavno isključio. Kada kamere nisu bile uključene, Fil bi "nestao emocionalno, otišao u neki svoj svet".


Ta pasivnost može da vas izludi – rekla je Lisa Strejn.


Glumac je potom 1987. stupio u brak s bivšom manekenkom i glumicom u usponu Brin Omdal, koju je godinu dana ranije upoznao na "sastanku na slepo".

 


Ni ovaj brak nije bio srećan – Brin je bila ljubomorna zbog Hartmanovog uspeha i bila je frustrirana što ona sama nije mogla da ga ostvari. Par je dobio dvoje dece, pa zbog njih nisu podneli zahtev za razvod, ali svakako nisu stvorili zdravo porodično okruženje – Brin je bila verbalno i fizički nasilna, a Filovoj bivšoj supruzi je slala preteća pisma u kojima joj je pisala da će joj iskopati oči ako se ponovo obrati njenom mužu. Poznato je da je pisala i glumici Džen Bruks, s kojom je Fil bio blizak prijatelj, ali navodno ova pisma nikad nije poslala, već je samo zapisivala i čuvala svoje pretnje.

 

Fil je razmatrao da završi karijeru ranije kako bi se posvetio svom braku, a davao je sve od sebe da joj obezbedi neku ulogu. Međutim, Brin je sve češće posezala za alkoholom i narkoticima, a nekoliko puta je bila na rehabilizaciji. U više prilika je Fil vodio decu kod prijatelja da prespavaju jer su situacije u kojima je zaticao Brin kod kuće bile, najblaže rečeno, neprijatne.

 


Godine su prolazile, njihov odnos nije bio bolji, a Brin je jedne večeri 1998. izašla na večeru sa svojom drugaricom Kristin Zender u jedan italijanski restoran. Navodno je bila odlično raspoložena, ali je potom počela da pije i otišla kući, gde je imala burnu raspravu sa suprugom. Fil je besan otišao na spavanje, a Brin je ušla u spavaću sobu oko tri sata posle ponoći i, dok je spavao, upucala ga između očiju, u grlo i u grudi.


Potom se odvezla u dom njihovog prijatelja Rona Daglasa i priznala mu ubistvo, ali joj on nije poverovao jer je bila pod dejstvom, kako se kasnije pokazalo, alkohola i više narkotika. Brin je zato pozvala drugog prijatelja i priznala zločin, a Daglas je u međuvremenu ušao u njihovu kuću i zatekao Hartmanovo telo. Pozvao je policiju, a dok su policajci odvodili njihovu decu iz kuće, Brin se zaključala u kupatilu i izvršila samoubistvo.

 

 

 

makonda-tracker