ledi krv u žilama

Princ je stigao na slavlje i – SVE POBIO ZA MINUT: Masakr nad kraljevskom porodicom iza kog je ostalo mnogo misterija

0

Jedna od najvećih svetskih tragedija u 21. veku dogodila se u jednoj kraljevskoj palati, kada je mladi prestolonaslednik, naizgled iz čista mira, izveo stravičan zločin

foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY / AFP / Profimedia
foto: DESHAKALYAN CHOWDHURY / AFP / Profimedia

Prvog dana juna 2001. godine, u palati Narajanhiti, tadašnjoj rezidenciji nepalske kraljevske porodice, sve je tog dana delovalo kao i obično. Dan je bio posve sličan svakom drugom, sa izuzetkom toga što je upriličena velika proslava.


Kralj Birendra i njegova supruga kraljica Aišvarija razgovarali su sa svojim zvanicama i uživali u dobrom raspoloženju svih okupljenih, kada je njihov sin princ Dipendra otvorio vatru. Pucao je u oca, majku, svog mlađeg brata Nirajana, sestru Šruti, ubio ukupno devetoro članova porodice, a onda pred svima pucao sebi u glavu.

 

Dipendra nije umro na licu mesta – završio je u komi, pri čemu je proglašen kraljem Nepala dok je bio u nesvesnom stanju. Nikada nije doživeo da se probudi kao kralj, budući da je preminuo u bolnici tri dana kasnije.
Titulu kralja automatski je dobio njegov stric Gjanendra.

 

Kralj Birendra i kraljica Aišvarija
Kralj Birendra i kraljica Aišvarija foto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP / Profimedia

Dipendrin motiv za masovno ubistvo porodice ostao je nepoznat, ali su se u godinama koje su usledile javile različite teorije.


Kako se pisalo, princ Dipendra trebalo je da se oženi Devijani Ranom, koju je upoznao u Velikoj Britaniji. Njegova porodica nije mu dala blagoslov jer je Devijanina majka bila pripadnica niže klase kraljevske porodice Indije, dok je njen otac imao nepovoljne političke veze.

 

Devijani Rana
foto: KEDAR JAIN / AFP / Profimedia

Nije pomagalo ni to što je porodica Dipendrine nesuđene mlade bila izuzetno imućna , štaviše, bogatija od nepalskih monarha – toliko da ju je majka upozoravala da će udajom za Dipendru opasti njen životni standard. Mnogi su verovali i da bi uticaj Indije na Nepal bio ogroman kada bi došlo do ovog braka.


Umesto Devijani, kralj i kraljica odabrali su za sina devojku iz konkurentskog ogranka nepalskog klana Rana.

 

Prema drugoj teoriji, Dipendra je bio nezadovoljan zbog prelaska s apsolutne na ustavnu monarhiju i odricanja previše moći nakon Nepalske revolucije 1990. godine.

 

Princ Dipendra
Princ Dipendrafoto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP / Profimedia

To je, međutim, malo verovatno jer je Dipendra navodno s entuzijazmom pozdravio promene u državi, a u to vreme je studirao na britanskom koledžu Iton.


Ovaj masakr i danas prati mnogo kontroverzi i pitanja, čak i danas, iako je monarhija na Nepalu ukinuta 2006. godine. Postavljaju se mnoga pitanja, a pored najvažnijeg – koliko se i kako brinulo o bezbednosti kralja i kraljevske porodice, tu je i pitanje zbog čega je sa zabave odustvovao Gjanedra, brat kralja Birendre, koji je nasledio tron nakon njegove i Dipendrine smrti. Mnogi su primetili da je Dipendra sebe upucao u levu slepoočnicu iako je bio desnoruk.

 

Princ Dipendra s roditeljima
Princ Dipendra s roditeljimafoto: DEVENDRA MAN SINGH / AFP / Profimedia

Ipak, istraga je trajala samo dve nedelje, a ponuda Skotland jarda da pomogne u njoj je odbijena, pa sve ove misterije ostaju nerešene.

 

 

makonda-tracker