ŽELEO JE SAMO NJU

20 GODINA NAKON SMRTI MERILIN MONRO, ON JU JE VOLEO SVIM SRCEM: Najromantičniji gest u svetu slavnih i danas mami suze

0

Na sahrani Merilin Monro niko nije plakao više od njenog bivšeg supruga —jedinog koji više nikada nije govorio o njoj u javnosti, jedinog koji se nije opet oženio i jedinog koji ju je voleo do poslednjeg daha.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legendarna američka glumica Norma Džin Mortenson, daleko poznatija pod imenom Merilin Monro, udavala se tri puta. Jedan od njenih muževa je bio Džo Dimađio, legendarni bejzbol igrač njujorških Jenkija.

 

U početku Merilin nije htela da upozna Dimađija, misleći da je on tipičan arogantni sportista, nadmen i egocentrik, ali Džo je uspeo da je razuveri. Par se venčao 14. januara 1954, dve godine nakon što su se upoznali. Bio je to drugi brak poznate glumice, koja je od 1942. do 1946. godine bila u braku sa Džejmsom Doertijem, američkim policajcem.

 

Par je otputovao u Japan za medeni mesec, ali su tom prilikom posetili i Koreju. Tokom puta Merilin je imala nekoliko zakazanih susreta i nastupa pred 100.000 vojnika koji su tamo služili, što je posebno nerviralo njenog muža — želeo je da medeni mesec bude intimniji i samo njihov.

 

 

Iako su na fotografijama Merilin i Džo izgledali srećno i zaljubljeno, to je nažalost bio samo privid i njihov odnos nije bio toliko divan koliko su svi mislili.

 

Prlikom snimanja sada već kultne scene sa suknjom u filmu The Seven Year Itch, izbio je mali sukob između njih. Naime, dok je Bili Vajlder insistirao da se scena ponovi nekoliko puta, što je okupljena publika s oduševljenjem pozdravljala, Džo je ludeo posmatrajući sa strane. Nekoliko svedoka je kasnije otkrilo da su se Monroova i Džo prepirali u lobiju hotela.

 

Samo mesec dana kasnije, u oktobru, nakon 274 dana zajedničkog života, Merilin je predala papire za razvod zbog psihičkog maltretiranja.

 

foto: Profimedia

Nakon razvoda, Dimađio je prestao da pije, otišao na terapiju i odlučio da prekine sportsku karijeru. Tada ga je pratila reputacija ženskaroša, koju je on nekoliko puta odbacio. U međuvremenu, Merilin se udala i razvela od pisca Artura Milera.

 

 

 

U februaru 1961. godine, njen psihijatar poslao ju je u psihijatrijsku kliniku Payne Whitney Psychiatric Clinic, gde je, prema Donaldu Spotu, smeštena na odeljenje za najteže slučajeve. Kako se nije mogla sama odjaviti, nazvala je Dimađija, koji ju je izveo. Kasnije mu se pridružila na Floridi.

 

Njihova priča o tome kako su samo dobri prijatelji nije zaustavila glasine o tome kako su se ponovo venčali.

 

foto: Profimedia

Prema Moriju Alenu, 1. avgusta 1962. godine, Džo je — verujući da se njegova bivša žena spetljala s ljudima koji će joj nauditi, kao što je Frenk Sinatra — dao otkaz na mestu trenera kako bi je ponovo zaprosio. Nažalost, nije stigao da je spase. Merilin je pronađena mrtva u svom stanu samo četiri dana kasnije...

 

Dimađio je preuzeo njeno telo i organizovao sahranu.

 

foto: Profimedia

Koliko ju je voleo svedoči divan gest koji je relativno nepoznat. Naime, dvadeset godina u njenu grobnicu stizalo je tuce crvenih ruža tri puta nedeljno.

 

foto: Profimedia

Za razliku od ostale dvojice muškaraca kojima je glumica bila u braku, nikad nije govorio o njoj u javnosti, nije pisao o njihovom odnosu i nije se ponovo oženio.

 

makonda-tracker