ISTINA

MOGU DA BUDEM PAMETNA KAD ŽELIM, ALI SE TO MUŠKARCIMA NE SVIĐA: Istine o Merilin Monro koje niste znali do sad!

1

Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala da glumi.

merilin monro
merilin monrofoto: Profimedia

Iako je prošlo 93 godine od njenog rođenja, život najpoznatije plavuše i dalje zanima javnost.

 

Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga, bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne veruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu"

 

Najpoznatija plavuša u istoriji rođena je 1. juna 1926. godine pod imenom Norma Jeane Mortenson u Los Anđelesu. Umrla je sa samo 36 godina, a njena iznenadna smrt i kratak život i dalje intrigiraju. Dosta je pojedinosti i zanimljivih informacija sa u vezi sa ovom glumicom sa kojima javnost nije upoznata.

 

Tako na primer, malo ljudi zna da je Merilin  jedno vreme radila u vojnoj fabrici u kojoj su pravljeni vojni avioni. Bilo je to 1944. godine, kada još niko nije znao ko je Norma Mortenson, a iz tog perioda postoji čak i fotografija glumice koja je nastala za propagandu Ronalda Regana.

U detinjstvu Merilin nije imala priliku da se formalno obrazuje pa je zato kasnije u životu postala veliki ljubitelj knjiga.

 

U njenoj kućnoj biblioteci bilo je više od 400 knjiga, prenosi BuzzFeed, a među njima je bilo svega: od fikcije do naučnih knjiga. Legendarna plavuša je u nekim intervjuima kao omiljene pisce izdvojila Hemingveja i Flobera.

 

foto: Profimedia

 

Jednom ju je reditelj na setu zatekao kako čita knjigu "Pisma mladom pesniku" i pitao je kako se odlučila baš za tu knjigu. "U noćima kad nemam šta da radim, odem u biblioteku i nasumice otvaram knjige dok ne naletim na stranicu ili paragraf koji mi se sviđa pa onda tu knjigu kupim. Da li je to pogrešno?" upitala ga je.

 

 

Merilin Monro  nikada nije bila preterano zadovoljna tipom uloga koje dobija pa je redovno išla na časove glume. Legendarni glumac i reditelj Lee Strasberg jednom prilikom je rekao da su mu ona i Marlon Brando bili najbolji učenici jer su jedini mogli u potpunosti da uđu u dubinu likova.

 

foto: Profimedia

Malo je poznato da je Merilin  često isticala važnost borbe za jednakost.

 

Ono što stvarno želim da kažem jeste to da je svetu stvarno potreban pravi osećaj jedinstva. Svi, zvezde, radnici, crnci, Židovi, Arapi. Svi smo mi braća. Molim vas, nemojte mi se smejati. Želim da završim intervju sa onim u šta verujem", rekla je u jednom intervjuu.

 

Mnogi biografi kažu da je imidž kojim je Merilin i osvojila svet bio najgori za nju samu jer je postala njegov talac.

 

Najveći je mit taj da je bila glupa. Drugi je taj da je bila krhka. Treći da nije znala da glumi.

 

Bila je daleko od glupe, iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osetljiva. Ali je bila jako pametna i vrlo jaka.

 

foto: Profimedia

 

Jednostavno je morala da bude i jedno i drugo kako bi pobedila sistem koji je vladao holivudskim studijima pedesetih. “Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga, bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne veruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu", napisala je o njoj njena biografkinja.

 

Uz taj opis neki povezuju rečenicu iz filma "Muškarci više vole plavuše" u kojem je odigrala ulogu Lorelal Lee.

 

Mogu da budem pametna kad želim, ali većini muškaraca se to ne sviđa",izgovorila je u tom filmu Merilin Monro.

 

makonda-tracker