glamur na jugoslovenski način

Delovi dnevnika holivudske legende: Ovako su Ričard Barton i Elizabet Tejlor videli Jugoslaviju i Tita

0

Pre 46 godina, slavni par bio je gost naše (stare) zemlje, a Barton je sve utiske pažljivo beležio...

foto: Profimedia

"...Predsednik je iznenađujuće mali i nežan. Male, kratke ruke i noge, mala glava sa malim crtama lica. Nosi blago obojene naočare, pa ne mogu da utvrdim koje su mu boje oči. Ima stomak, ali ostatak njegovog tela je vitak – nema zadnjicu, grudni koš i noge su tanki. Hoda sporo, kratkim koracima, ali kada sedne za sto, deluje izvanredno. Malo me uznemiruje nervoza svih sluga koje nas služe. Ovde se živi u luksuzu kakav nigde nisam video..."

 

Životna priča - Elizabet Tejlor: Dive ne umiru tako lako

 

Ponedeljak, 2. avgust

 

."..Da nije, zapravo, oduševljenosti koju E. (Elizabet Tejlor) gaji prema moći i slavi svega ovoga, probao bih da pobegnem, toliko je teška dosada.

Naročito beskrajni, prevedeni razgovori. I Tito i gospođa Broz pričaju duge priče, ne dozvoljavaju prevodiocima da ih prekinu kako bi preveli, i rezultat je taj da, dok prevodioci završe, više nikoga nije briga za to o čemu se u priči radi.

 

foto: Profimedia

"...Tokom ručka na ostrvu, primetio sam dosadu na svim licima, iako su svi pili. Izuzetak je E, ona se provodi kao nikada. Dobro je što ne pijem, inače bih postavljao veoma neprijatna pitanja."

 

"Bilo je i svetlih momenata. Tito na engleskom:

 

T: Bilo mi je veoma drago kada mi je baka umrla.

E: Zašto?

T: Zato što je to značilo da me više neće tući.

E: To je grozno reći.

T: Bila je mala, ali snažna i uvek ljuta!"

 

Ostatak znate - film od 128 minuta je dugo sniman, i važio je za najskuplji u domaćoj produkciji. Iako je predložen za našeg kandidata za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, nije uspeo da se plasira u trku za zlatnom statuetom.

 

makonda-tracker