kao u bajci

Ovako ga SIGURNO niste zamišljali: Svi detalji luksuznog doma princa Vilijama i Kejt Midlton u Kensingtonskoj palati

0

Samo za renoviranje kuhinje par je potrošio skoro 201.000 evra, a jedan od omiljenih kutaka vojvode i vojvotkinje od Kembridža ipak se nalazi van kuće ― u pitanju je bašta u kojoj porodica provodi najviše vremena i u kojoj neretko i sami uzmu lopatice u šake

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kada borave u Londonu i nisu u svom domu Anmer hol u Norfolku, princ Vilijam, njegova supruga Kejt Midlton, sinovi princ Džordž i princ Luj i ćerka princeza Šarlot baškare se u svojoj zvaničnoj rezidenciji. U pitanju je Kensingtonska palata, koja se nalazi u centralnoj londonskoj opštili Kensington i Čelsi i koja ima dugu i bogatu istoriju.

 

 

Kensingtonska palata izgrađena je kao dvospratna vila davne 1605. godine, a 14 godina kasnije ju je njen vlasnik ser Džordž Kopin prodao prvom erlu od Notingema, zbog čega je ona dobila naziv Notingem haus. Međutim, nakon što kralj Vilijam III Oranski i kraljica Meri II od Engleske došli na presto krajem 17. veka, tražili su novu rezidenciju jer je Vilijam u palati u blizini Temze zbog čestih magli i poplava imao probleme sa astmom. Oni su otkupili ovo zdanje, koje je potom počelo da se širi i u narednim vekovima je korišćeno kao rezidencija raznih vladara i članova kraljevskih porodica, ali je najpoznatije u svetu otkad su se početkom osamdesetih u Kensingtonsku palatu uselili princ Čarls i princeza Dajana.

 

1 / 3 Foto: Profimedia

 

Nakon što se njihov starjii sin princ Vilijam oženio svojom dugogodišnjom devojkom Kejt Midlton, Kensingtonska palata postala je njihova oficijalna rezidencija, a interesantno je da par s decom ne koristi celo imanje. Oni, naime, stanuju u svom kraljevskom apartmanu, a on izgleda znatno drugačije od onoga na šta se obično misli kada se upotrebi reč "apartman".

 

Kako je Kristofer Vorvik, pisac koji prati prilike u kraljevskoj porodici, jednom prilikom objasnio, Kembridžovi koriste četiri sprata.

 

Ima 20 soba od podruma do tavana, to nije mala kuća. Sve kraljevske rezidencije u Kensingtonskoj palati se nazivaju apartmanima, zbog čega ljudi, naravno, odmah pomisle na američke stanove — rekao je Vorvik. — One nisu to. Kensingtonska palata je građena oko tri otvorene površine.

 

On je objasnio da rezidencije Kensingtonske palate izgledaju kao spojene kuće, ali je reč o odvojenim građevinama, a Kejt i Vilijam žive u apartmanu 1A. Njihov dom zauzima polovinu krila Sahat-kule i ima pet prostorija za prijem. On uključuje i tri velike spavaće sobe, od kojih svaka ima svoje kupatilo, velike garderobere "za nju i njega", dnevne i noćne sobe za prinčeve Džordža i Luja i princezu Šarlot.

 

Unutrašnjost ovog zdanja nemamo često priliku da vidimo, ali tokom proteklih godina u javnosti se pojavilo mnogo detalja o njihovom domu.

 

Kensingtonska palata
foto: Eugene Regis, Shutterstock

Što se tiče samog uređenja, Kembridžovi se nisu samo uselili u već postojeće stanje, već su sami dekorisali apartman po svom ukusu. Oni su kombinovali staro i novo, kao i luksuz i pristupačne detalje. Kako je svojevremeno pisao britanski Hello, vojvotkinja, koja je diplomirani istoričar umetnosti, rešila je da spoji tradicionalnu dekoraciju sa savremenim nameštajem, nakon što je videla ovakav enterijer prilikom posete princu Frederiku i princezi Meri od Danske.
Par se potrudio da zadrži što više istorijskih predmeta i detalja, kao što su dekorativne krunske lajsne, a dok su opremali svoj dom Kejt Midlton je viđena kako razgleda nameštaj u jednoj povoljnoj prodavnici u Čelsiju i u outlet radnjama.

 

1 / 4 Foto: Profimedia


Ipak, za renoviranje kuhinje nisu štedeli, pa se tako pisalo da su ovo zadovoljstvo platili skoro 201 hiljadu evra. Pored osnovne kuhinje, u kojoj rade vrhunski kuvari, par ima i dve male kuhinje za osoblje, a 2014. godine je Elle Decor pisao da je Kejt u krilu apartmana u kom žive Vilijam i ona napravila još jednu kuhinju za njihove privatne potrebe, s obzirom na to da i vojvoda i vojvotkinja rado kuvaju.


Budući da su oboje ljubitelji raskošnih bašta i da njihova deca provode mnogo vremena napolju, bez obzira na godišnje doba, Vilijam i Kejt posebno pažnju su posvetili travnjacima i cvetnim lejama.

 

Kensingtonska palata
foto: Thomas Barrat / Shutterstock.com

Pored najboljih baštovana do kojih su mogli da dođu u Britaniji, ni Kembridžovima nije teško da podvrnu rukave.


Kejt posebno uživa u svojoj baštici okruženoj zidovima jer uživa u vrtlarstvu, a veruje da kuća ima mnogo potencijala ― rekao je jednom prilikom izvor za Daily mail.

 

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Princ Luj, Princeza Šarlot, Princ Džordž
foto: Profimedia

 

makonda-tracker