lepe i tolerantne

Koje cveće voli sunce? Ovo su najlepše cvetne biljke za terasu i baštu koje odlično podnose direktnu sunčevu svetlost

1

Izdržljive, snažne, iako nežnih i delikatnih cvetova, ove biljke odličan su izbor ako želite da ulepšate svoje balkone narednih meseci

Raznobojno cveće na terasi u proleće i leto
Raznobojno cveće na terasi u proleće i letofoto: Lapa Smile/Shutterstock

Ako volite kućne biljke, verovatno jedva čekate proleće da ukrasite svoju terasu raznobojnim cvećem.


Pred nama su meseci kada će ovi delovi naših domova biti još lepši, mirisniji i prijatniji, a vreme će im ići na ruku, sudeći po prognozi. Baštensko i cveće za terasu uživaće u mnogo sunčanih sati, a znamo koliko je sunčeva svetlost važna za rast i razvoj biljaka.


Zahvaljujući njoj, cveće vrši fotosintezu, odnosno pretvara svetlost, kiseonik i vodu u energiju, a bez dovoljno svetlosti biljka neće rasti dovoljno i može čak i da uvene. Međutim, prekomerno izlaganje suncu u nekim slučajevima može da bude i opasno za biljku – njeni listovi mogu da se oštete i spale, a previše sunca može čak i da je ubije.


Međutim, postoje vrste koje jednostavno obožavaju sunce!

Kaktus

 

Postoji skoro 2.000 vrsta kaktusa, biljke koja odlično podnosi direktnu sunčevu svetlost
Postoji skoro 2.000 vrsta kaktusa, biljke koja odlično podnosi direktnu sunčevu svetlostfoto: Creative Family Shutterstock

Savršeni za suvu klimu i sušne predele, ova grupa biljaka je raznolika i varira od ljupkih, sićušnih, mesnatih kaktusa do ogromnih bodljikavih divova. Kaktus je odličan izbor za one koji često zaboravljaju na zalivanje jer su, na kraju krajeva, u pitanju "stanovnici" pustinja.


Begonije


Ovo cveće je uglavnom tolerantno na jako sunce, iako bi mu značilo skloniti ga u senku u najtoplijim satima ako se setite. Sunce najbolje podnosi stalnocvetajuća begonija Begonia x semperflorens-cultorum, koja može da trpi čak i sušu.


Bugenvilija


Ova ukrasna, drvenasta penjačica iz porodice noćurkovki (Nyctaginaceae) potiče iz tropskih krajeva i najbolje raste kada je suvlja. Biće joj na saksiji potrebno dovoljno rupa za drenažu.


Vresak

 

Vresku ne smeta sunce
Vresku ne smeta suncefoto: Caterina Trimarchi/Shutterstock

Ova cvetna biljka možda nije očigledan izbor, ali ona jednostavno obožava sunce i kako raste uvis prelepo izgleda pored nižeg cveća. Biće joj potrebno sklonište od jakog vetra, a ako je orezujete na proleće, podstaći ćete njenu bujnost.


Petunija


Ovaj cvet je savršen za usijane, vrele balkone tokom leta jer napreduju na jakom suncu.


Cinije


Cinije su prilično izdržljive na suncu i vrućinama, a postoje u brojnim bojama, rastu visoko i mogu da se uzgajaju iz semena ili ih možete kupiti kao sadnice.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako naučiti da prepoznamo lekovite biljke?

 

makonda-tracker