NIJE SVEJEDNO KADA I KAKO SE NEGUJE

Pravilno ZALIVANJE cveća na terasi: Postoji posebna caka kada i kako ih treba zaliti da bi duže i bujnije cvetalo

0

Kako biste bili sigurni u pravilno i efikasno zalivanje i negu cveća, postoji par saveta koji će vam olakšati

Saveti za pravilno zalivanje cveća na terasi
Saveti za pravilno zalivanje cveća na terasifoto: Alla Rudenko / Panthermedia / Profimedia

Kad je reč o cveću koje raste u žardinjerama i saksijama, bitno je imati na umu ograničen prostor za razvoj korena.

 

U ovim manjim posudama, korenje često nema dovoljno prostora da se razvije kako bi dobio potrebnu vlagu i hranljive materije za održavanje zdravog nadzemnog dela biljke.

 

Ključni aspekt održavanja zdravlja biljaka je pravilno zalivanje. Korenje biljaka treba da ima pristup dovoljnoj količini vode i hranljivih materija. Za to je važno koristiti kvalitetan supstrat, koji će omogućiti optimalan razvoj korenja i apsorpciju vode.

 

Kada je reč o zalivanju balkonskog cveća, idealno vreme je ujutro. Tokom noći, zemlja se hladi, pa će jutarnje zalivanje omogućiti biljkama da se bolje pripreme za toplinu dana. Takođe, korisno je koristiti kantu s produženim nosom kako biste precizno ciljali korenje, izbegavajući da voda padne na listove i cvetove.

 

Cveće na terasi je najbolje zalivati ujutru
Cveće na terasi je najbolje zalivati ujutrufoto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Kada je reč o prihranjivanju, prirodni izvori kao što su kvasac i kore od banana mogu pružiti biljkama potrebne hranljive materije. Takođe, vodorastvorljiva đubriva su idealna opcija jer obezbeđuju balansirani odnos hranljivih sastojaka koji su ključni za zdrav razvoj biljaka.

 

Pravilno zalivanje, prihranjivanje i korišćenje kvalitetnog supstrata su ključni za održavanje zdravlja i bujnosti vašeg balkonskog cveća. Uz pažljivu negu, vaše biljke će cvetati punim sjajem i oduševiti vas svojom lepotom.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

Bonus video:

 

makonda-tracker