BUJAĆE KAO LUDE

Raskošna KRALJICA svakog balkona: Uz OVAKVU negu vaše PETUNIJE će prelivati iz saksije do prvih mrazeva

0

Petunije na terasi ili balkonu unose živopisne boje - postavite ih na sunčano mesto, zalivajte redovno i uživaćete u prelepom cveću

Održavanje i nega bujnih petunija u saksiji
Održavanje i nega bujnih petunija u saksijifoto: Andrii Salomatin / Alamy / Alamy / Profimedia

Petunije nikada ne izlaze iz mode, bilo u saksijama, bašti, padajuće ili koje god vrste - jednostavno ih obožavamo.

 

Kako biste uživali punom mirisu ove biljke treba joj pružiti odgovarajuću negu, a ona će bujati tokom cele sezone cvetanja.

 

Zalivanje petunija 

 

Većini petunija treba temeljno zalivanje jednom nedeljno, osim u sušnim periodima. Saksijske petunije zalivajte češće, obično svakodnevno, zavisno od veličine saksije. Ostavite da se osuši gornji sloj zemlje pre ponovnog zalivanja.

 

Prihrana i đubrenje petunija

 

Koristite odgovarajuću količinu đubriva. Pazite da petunije budu zdrave, ali ne preterujte sa đubrenjem. Ako su listovi petunije bujni i zeleni, ali biljka slabo cveta, smanjite dozu đubriva.

 

Bujne petunije
Bujne petunijefoto: Shutterstock / Yuriy Chertok

 

Preporučuje se prihranjivanje jednom mesečno kako bi se osigurao dobar rast bez previše đubriva.

 

Čuvanje petunija u toku zime

 

Petunije su veoma osetljive na hladnoću i mraz, pa im je zimi potrebna posebna nega. Najbolje je da prezime u toplom, svetlom i dobro provetrenom prostoru.

 

Tokom zime ih zalivajte umereno. U aprilu, nakon što prođu prolećni mrazevi, petunije treba izneti napolje i presaditi u veće saksije.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

makonda-tracker