baštovanske cake

Cveta noću i širi OPOJAN MIRIS: Sve što treba da znate o negovanju ŽUTOG NOĆURKA, cveta kom jedva da ste potrebni

0

Prelepi cvet koji uspeva i u teškim uslovima zahteva malo nege i potrebno je pratiti samo nekoliko saveta, a zauzvrat će vam pružiti božanstven miris i intenzivne nijanse

Žuti noćurak prelep je i delikatan cvet, ali veoma izdržljiv
Žuti noćurak prelep je i delikatan cvet, ali veoma izdržljivfoto: prambuwesas/Shutterstock

Povratak toplih dana vraća boje na naše terase i u bašte, a ako ste ljubitelj cveća, obavezno ove godine dodajte svom eksterijeru žuti noćurak, ljupku i neobičnu biljku.


Žuti noćurak (lat. Oenothera biennis) vrsta je poreklom iz Severne Amerike koja je, ipak, široko naturalizovana na drugim mestima umerene i suptropske klime.


Koristi se često i kao narodni lek, dok se njeno semenje upotrebljava kao hrana za ptice, a sadrži esencijalne masne kiseline. Nauka, međutim, tek treba da otkrije i definitivno zaključi šta sve noćurak može da učini za čoveka, a do tada – uživajmo u njegovoj lepoti!

Saveti za brigu o noćurku


Gde posaditi noćurak?


Ovo cveće ima razliite zahteve u zavisnosti od konkretne vrste, ali većina preferira dobro osvetljeno tlo s kvalitetnom drenažom. Može da raste čak i u kamenitom, neplodnom tlu, gde bi druge biljke propale, a bude oprezni kada ih stavljate u plodno tlo jer je noćurak sklon pojavi korova.

 

Noćurak se koristi i  kao narodni lek
Noćurak se koristi i kao narodni lekfoto: Nick Pecker/Shutterstock

Ako ga gajite iz semena, posadite ga tokom proleća, najmanje 8-10 nedelja nakon poslednje mraza, a kada je posađeno, tlo treba da bude vlažno, ali ne mokro.


Na kakvom svetlu treba da stoji noćurak?


Uprkos tome što cveta noću, noćurak najbolje uspeva kada je posađen na suncu i izložen njemu najmanje šest sati dnevno. Ipak, neke vrste tolerišu i "prošaranu" sunčevu svetlost i delimičnu senku, a ako budu u punom hladu ceo dan, uglavnom venu i počnu da trule.


Zalivanje noćurka i najbolje tlo


Biljke noćurka preferiraju peskovito zemljište s neutralnim do blago kiselim pH (5,5-7) i veoma su otporne na sušu. Najsrećnije su na otvorenim sunčanim livadama.


Uglavnom ovom cvetu ne treba mnogo vode, a ako primetite da lišće menja boju, uglavnom ka smeđoj, to može da biti znak prekomernog zalivanja.

 


Đubrenje noćurka


Noćurak može da raste na siromašnom i kamenitom tlu, tako da većini sorti ne treba dodatno đubrenje, naročito u njihovoj matičnoj klimi. Ako želite da podstaknete bujnije cvetanje, koristite tečno đubrivo s visokim sadržajem fosfora, prateći uputstva na etiketi proizvoda ili dopunite zemljište organskim materijalom pre sadnje.


Orezivanje noćurka


Da biste sačuvali zdravlje biljke, nije neophodno da se ona orezuje, ali ih možete odseći nakon cvetanja da sprečite tzv. samosejanje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker