nekoliko koraka i gotovo!

Potrebni su vam – 1 KROMPIR & cvet: Trik za uzgajanje RUŽA U SAKSIJI koji morate da probate ovog proleća

0

Jeste li znali da hranljive materije u krompiru mogu da pomognu reznici ruže da pusti novi koren?

Ruže u saksiji
Ruže u saksijifoto: BestPhotoPlus/Shutterstock

Društvene mreže su, ako ih mudro koristite, odličan izvor ideja za uređenje doma i trikove uz koje ćete biti zadovoljniji svojim okruženjem, a na njima se može naći i mnogo caka koje se tiču brige o biljkama.


Jedan od popularnijih takvih trikova u poslednje vreme jeste razmnožavanje ruža na krompiru, uz pomoć tzv. reznice. Ali kako to funkcioniše?


Razmnožavanje ruža pomoću reznica i krompira nije samo zabavno već je nova stvar za testiranje i zaista "pali" – kaže Angarad Džejms, menadžer u kompaniji Phostrogen, koja se bavi proizvodnjom preparata za negu biljaka.

Kako on ističe, nije uvek garantovano da će uspeti baš svaki put, ali pošto ne košta mnogo – vredi probati.

 

Ruže se mogu razmnožavati na krompiru
Ruže se mogu razmnožavati na krompirufoto: Shutterestock/KOOKOO

Zašto baš krompir?


Krompir će obezbediti da mesto reza ostane vlažno, ali ne previše mokro, što pruža idealno okruženje za puštanje korenja. Krompir, takođe, obezbeđuje hranljive materije koje pomažu ruži da napreduje jer se razlažu u zemlji – ističe Džejms.


On napominje i da još uvek nema dokaza da je ovaj metod efikasniji od uzgajanja ruža u zemlji, ali taj dobro poznati princip nije dovoljno zanimljiv za društvene mreže.


Uputstvo za razmnožavanje ruža na krompiru

  1. Pronađite zdravu stabljiku koja ima nekoliko listova. Napravite rez pod uglom od 45 stepeni, oštrim i sterilisanim makazama, tako da imate stabljiku dugačku oko 25 cm. Zatim sklonite lišće s donje polovine stabljike jer ćete tako podstaći biljku da energiju koristi za fomiranje novog korenskog sistema.
  2. Napravite u krompiru rupu u koju će ući reznica, a obično je bolje da ona bude uža od same reznice kako ne bi bilo labavo i da se lakše i stabilno namesti. Možete koristiti vadičep za usku rupu ili čak bušilicu, a rupa bi trebalo da bude negde na sredini krompira.
  3. Potom napunite saksiju zemljom (do dve trećine saksije), ostavljajući dovoljno mesta za krompir. Umočite reznicu u hormon koji služi kao prirodni stimulator rasta, pa gurnite ružu u krompir.
  4. Zatim stavite krompir u zemlju, pazeći da ga pokrijete i da bude stabilan, a najmanje gornja trećina reznice treba da bude iznad zemlje.
  5. Potom zalijte blago i postavite saksiju na toplo i svetlo mesto, ali van direktne sunčeve svetlosti.

Korenje bi trebalo da počne da se razvija između četvrte i osme nedelje, a kad se razviju novi listovi, možete ružu presaditi u veću saksiju ili u baštu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvet tužne simbolike

 

makonda-tracker