saveti

Kako se pravilno zalivaju biljke? Doba dana je vrlo važno, kao i mesto na kom sipate vodu

0

Predstavljamo vam najdragocenije savete za zalivanje svake biljke, bez obzira na to da li je baštenska ili raste u saksiji

zalivanje biljke je najvažniji deo nege
zalivanje biljke je najvažniji deo negefoto: IrinaSol/Shutterstock

Svako može da polije biljku vodom, ali zalivanje ipak nije toliko jednostavno, zar ne?


Tek vremenom i iskustvom shvatamo kako biljke koriste tečnost i koliko je faktora važno za njen pravilan i normalan razvoj, kao i koje su sve sitnice prilikom zalivanja važne.

 

Vrsta biljke, njena veličina, tekstura zemlje, vremenski uslovi, izloženost suncu, doba dana ili godine... Sve je to bitno i neophodno imati u vidu.

 

Kako je čuvena američka hortikulturistkinja Liverti Hajd Bejli napisala 1917. godine, "zalivanje biljaka obično pokazuje veštinu baštovana, ili njen manjak, to je nešto što se ne može objasniti uputstvom". Drugim rečima, iskustvo je neophodno da biste pravilno zalivali svoje prirodne ukrase u domu i bašti.

 

Međutim, ovi saveti mogli bi da vam pomognu da u tom sticanju iskustva preskočite koji stepenik!

 

Pravilno zalivanje se najbolje uči iskustvom
Pravilno zalivanje se najbolje uči iskustvomfoto: Vladimirova Julia/Shutterstock
  • Zalivajte tamo gde je korenje


Fokusirajte se na deo zla u kom je koren i sipajte sve dok ne budete sigurni da je on temeljno natopljen. Upamtite da je korenje verovatno široko koliko i biljka i da se nalazi duboko u zemlji.

 

  • Proverite zemlju pre zalivanja

 

Najbolji "aparat" za merenje vlažnosti jeste vaša ruka. Kad površina zemlje deluje suvo, zarijte prst u nju i proverite je li tako i malo dublje. Ako je isti slučaj, vreme je zalivanje, a ako nije – sačekajte dan!

 

  • Zalivajte izjutra

 

Jutro je najbolje doba dana za zalivanje biljaka jer tako one imaju čitav dan da se osuše ukoliko lišće bude previše mokro. Bolesti biljaka teže se razvijaju ukoliko je lišće suvo.

 

  • Zalivajte bez žurbe

 

Ako je površina tla suva, voda može da se nakupi i neće oticati niti se apsorbovati. Rešenje je da počnete sa zalivanjem polako i postepeno povećavate količinu koju sipate. Kada je gornji deo vlažan, voda se lakše apsorbuje.

 

zalivanje biljke je najvažniji deo nege
zalivanje biljke je najvažniji deo negefoto: amenic181/shutterstock
  • Svaka kap je važna

 

Umesto da samo sipate vodu iz prve čaše koju ugledate, koristite posebnu kanticu, štapić ili crevo za zalivanje i ne shvatajte ovaj zadatak olako jer je najvažniji u nezi biljke.

 

  • Ne preterujte

 

Biljkama je kiseonik potreban koliko i voda, a za većinu biljaka je najbolje ostaviti da se površina tla prosuši između zalivanja. To posebno važi za saksijsko bilje, koje je uvek najbolje zalivati ređe i dublje.

 

  • Ne čekajte da se osuše

 

Tokom dnevne vrućine, biljke ponekad venu u pokušaju da sačuvaju vlagu, a potom "ožive" kada padne veče. Ne dozvolite da se zemlja previše osuši jer to može da ošteti krajeve korena, a potom je biljci potrebno mnogo energije da bi oni ponovo izrasli. Energiju koju bi u suprotnom koristila za razvoj raskošnih cvetova...

 

  • Koristite malč da im sačuvate vlagu

 

Pokrivanje tla tankim slojem organskog malča (kompost, iseckano lišće, iseckana kora banane, borove iglice i slično) može da pomogne u smanjenju isparenja i minimiziranju oticanja.


Ipak, pripazite – ako je malč debeo više od 2,5 centimetra, može da se okrene protiv vas i onemogući vlažnosti da dopre do korena.

 

 

makonda-tracker