OLAKŠAĆE VAM ŽIVOT

SMANJUJU SVRAB, CRVENILO I SPREČAVAJU INFEKCIJE: 5 prirodnih načina da se izborite sa ekcemom

0

Ako želite da izbegnete hemikalije, ili ih kombinujete s nekim prirodnim sredstvom, obavezno probajte neke od ovih biljnih narodnih lekova

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ukoliko živite s ekcemom, verovatno se probali skoro svaki proizvod koji se može naći na tržištu i poznato vam je da neki rade sasvim suprotno od onoga što im je namena — čine da koža bude još više iritirana i crvena.


Mnogi, uz to, tragaju za nekim prirodnim sredstvima za ublažavanje simptoma ovog stanja, a njih je mnogo. Ovo su samo neki od njih.


Koloidna zobena kaša


Ona se pravi mlevenjem zobenih zrna u fini prah i deluje kao emolijens, odnosno umiruje iritiranu kožu i čini je mekšom. Ima snažno antioksidacijsko i protivupalno dejstvo, koristi se u kupkama ili u obliku losiona.

 

Neven


Domaće kreme na bazi nevena pravljene su vekovima i poznate su kao odlično sredstvo protiv opekotina, posekotina i zapaljenja kože, a postoje tvrdnje da poboljšava krvotok u povređenom ili upaljenom delu tela.


Ova biljka brzo hidrira kožu i pomaže protiv infekcija, a još nema dovoljno naučnih istraživanja na ovu temu.

 

koža, Koža, sreća, osmeh, nega lepote, nega kože, žena
foto: Shutterstock

Ulje jagorčevine (noćurka)


Manjak esencijalnih kiselina razloga zbog kojih dolazi do upala na koži, a jagorčevina obiluje linolenskom kiselinom i omega-6 masnim kiselinama, zbog čega se pokazala kao odličan saveznik u borbi protiv ekcema, ali akni, psorijaze, neurodermitisa itd.


Ovo ulje pruža čvrstinu, vlažnost i elastičnost kožia koristi se na različite načine: u obliku tableta, potom čistog ulja i kao sastojak u kozmetičkim proizvodima.


Suncokretovo ulje


Istraživanja su pokazala da je ovo ulje odlična zaštita za površinski sloj kože i da je odlično štiti od bakterija i održava njenu vlažnost, ublažava svrab i upalu.
Može se mazati za iritirano mesto, a preporučuje se da se to čini nakon kupanja, dok je koža još vlažna.


Kokosovo ulje


Ono je čest sastojak recepata za domaća sredstva za negu kože, a američka Nacionalna asocijacija za ekcem navodi da antibakterijsko svojstvo kokosovog ulja pomaže da se smanji broj stafilokoknih bakterija na koži i spreči infekcija, što je posebno važno ljudima koji pate od ekcema.


Ako ga mažete na kožu, odaberite devičansko ili hladno ceđeno ulje bez hemikalija.
 

 

makonda-tracker