za šareniji balkon

Ovo cveće najbolje napreduje u HLADU: 5 vrsta biljaka koje daju bujne i raskošne cvetove bez direktne sunčeve svetlosti

1

Ako nemate mnogo sunca na terasi, ne očajavajte – vaše biljke će napredovati i biti prelepe i u hladu ako odaberete ove vrste

Ružičasti lepi jova
Ružičasti lepi jovafoto: Jeanne Emmel/Shutterstock

Proleće je u punom jeku i cveće se ponovo vratilo na naše terase i blista u baštama, a da bi ono napredovalo i bilo bujno, važno je imati u vidu nekoliko važnih stvari za njegovo održavanje i negu.

 

Pored pravilnog zalivanja, đubrenja i orezivanja, za pravilan rast i razvoj biljaka posebno je bitan njihov položaj jer znamo koliko je sunce važno za cveće.


Zahvaljujući sunčevoj svetlosti, ono vrši fotosintezu, odnosno pretvara svetlost, kiseonik i vodu u energiju. Međutim, ako je vaša terasa ili bašta većim delom dana u senci, odnosno bez direktne sunčeve svetlosti, ne brinite!

Postoje vrste koje najbolje uspevaju baš u hladu, štaviše mnogo njih.


Fuksija

 


Fuksija (lat. Fuchsia) ili minđušica ima više od stotinu vrsta, a spada u biljke koje odlično napreduju u potpunoj senci!


Ona cveta tokom cele sezone, odličan je izbor za viseće saksije, obožava višu vlažnost vazduha, zbog čega je važno redovno orošavati listove.

 

Đubrenje je za nju posebno bitno, a ako će fuksija krasiti vaš balkon tokom proleća i leta, obavezno je unesite u kuću pred zimu.


Lepi jova

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cape Garden (@capegarden)


Cvet koji se zove još i vodenika (lat. Impatiens) cveta celo leto i ima ga u raznim bojama, vrlo jarkim i upadljivim.


Za lepog jovu je važno da ne bude na direktnom suncu jer lako može da se isuši i izgubi listove, a za njegovu negu je bitno da se redovno zaliva.

Vrtna orhideja

 


Cvet Tricyrtis hirta, na Filipinima poznat kao ljiljan krastača, a u Evropi kao vrtna orhideja, zaista dodaje stil i eleganciju svakoj bašti. Laka za uzgoj i vrlo otmena, ova biljka se može pohvaliti belim do svetloljubičastim cvetovima sa šest latica koji podsećaju orhideje, a sadi u proleće se za cvetanje za kasno leto ili jesen.


Imajte u vidu da je ovo cveće opasno i toksično za mačke.


Torenija

 


Biljka čiji je latinski naziv Torenia fournieri Linden ex E. Fourn ima jednostavne listove i prelepe, delikatne cvetiće vrlo romantičnog izgleda.
Prija joj da provede leto i visoke temperature u hladu, a može da bude vrlo bujna.


Kukurek

 


Kukurek (lat. Helleborus odorus) pripada porodici ljutića i jedna je od prvih prolećnih biljaka. Iako deluje pomalo osetljivo, zapravo je veoma izdržljiva biljka, a cveta već od kraja zime, pa je poznata po tome što može da se probije čak i kroz sneg.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljni odgovor na alergije

 

makonda-tracker