ni skupo ni komplikovano

Kako negovati MUŠKATLE i produžiti im vek? Saveti za zalivanje, orezivanje i prihranu omiljenog prolećnog cveta

0

Muškatle spadaju u biljke koje maltene brinu same o sebi, a uz vrlo malo vaše pomoći mogu da traju sve do oktobra

Muškatle se neguju prilično jednostavno
Muškatle se neguju prilično jednostavnofoto: Lapa Smile, Shutterstock

Muškatla (lat. Pelargonium), poznata još i kao geranijum, pelargonija i belagona, jedan je od najlepših ukrasa naših balkona u prolećnim i letnjim mesecima, zar ne?


Ove prelepe kućne biljke potiču iz Afrike, ali se danas uzgajaju širom planete zbog svojih delikatnih i raznobojnih cvetića.


Negovanje muškatli prilično je jednostavno i ne zahteva mnogo truda, a ovi saveti mogu vam biti od koristi da biste im produžili vek i uživali u bogatim i zdravim biljkama.

Saveti za negovanje muškatli

 

  • Zemlja: Muškatle vole dobro drenirano tlo jer su podložne truljenju korena kada budu u prezasićenoj zemlji. Potražite tlo koje ima dobra drenažna svojstva, odnosno u kojem višak vode lako otiče, što će sačuvati zdrav koren biljke. Ako vam je tlo glinasto ili peskovito, dodajte malo organski materijal.

 

Saveti za negovanje muškatli
Saveti za negovanje muškatlifoto: Shutterstock / Ihor Hvozdetskyi
  • Sunce: Većina muškatli buja na direktnom suncu, ali neke vrste preferiraju delimičnu senku. Zbog toga je najbolje da svojim muškatlama obezbedite najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti.

 

  • Zalivanje: Preterano zalivanje je najveća greška pri negovanju muškatli! Zalivajte ih samo kada je zemlja suva na dodir, a imajte u vidu i da vrste tolerantne na sušu traže još manje tečnosti.

 

  • Đubrenje: Koristite tečno đubrivo svake 2-3 nedelje tokom sezone rasta i ne preterujte jer prekomerno đubrenje može da dovede do bujanja lišća, ali manje cvetova.

 

  • Orezivanje: Da biste podstakli pojavu novih cvetova, redovno orezujte "istrošeno" cveće, a skraćujte i preterano izrasle grančice da biste održali oblik biljke, najbolje u kasnu zimu ili početkom proleća.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO
Biljni odgovor na alergije

 

makonda-tracker