sigurno ste pomišljali na to

Zalivanje biljaka KISELOM VODOM – da ili ne? Evo kako mehurići i minerali u njoj utiču na vaše kućno cveće

1

Ako ste ikada došli u iskušenje da cveće zalijete kiselom vodom, niste jedini, a čak su i stručnjaci istraživali kako to može da utiče na biljke

Redovno i pravilno zalivanje biljaka neophodno je za njihov normalan rast
Redovno i pravilno zalivanje biljaka neophodno je za njihov normalan rastfoto: Etoilestars/Shutterstock

Gazirana mineralna voda piće je koje se može naći u svakoj kući, a sigurno ste makar jednom prilikom zalivanja cveća pomislili da bi možda bilo korisno da iskoristite nju.


Na kraju krajeva, kisela voda obogaćena je raznim mineralima, često u velikim količinama, a oni su neophodni biljkama da bi se razvijale i rasle nesmetano, bile bujne, zdrave i raskošne.


Poznato je da biljke koriste ugljen-dioksid iz vazduha kroz lišće, kao i da ga apsorbuje i koren, a više studija pokazalo je da biljke mogu da izvuku ugljen-dioksid i iz gazirane vode. Upravo je ovaj gas taj zahvaljujući kom imamo mehuriće u kiseloj vodi, pa ne čudi što mnogi pomišljaju da na ovaj način neguju svoje biljke.

Više studija pokazalo je da zalivanje gaziranom vodom povećava nivoe kalcijuma, magnezijuma i cinka prisutnih u listovima, u poređenju s kontrolnim biljkama koje su zalivene običnom vodom.

 

Za zalivanje se može koristiti i gazirana voda
Za zalivanje se može koristiti i gazirana vodafoto: Followtheflow/Shutterstock

Jedna često citirana studija Univerziteta Kolorado u Bolderu iz 2002. pokazal je da "biljke zalivene gaziranom vodom rastu više nego duplo brže i razvijaju zdravije nijanse zelene boje tokom perioda od 10 dana". Ipak, druge studije nisu otkrile da gazirana voda menja stopu rasta, a neke su pokazale čak i da ona može da uspori rast biljke.


U zavisnosti od vrste i izvora, gazirana vode može vašim biljkama dati "mineralni podsticaj", a imajte u vidu i da je gazirana voda kiselija od obične, što može da poveća ili smanji dostupnost hranljivih materija u tlu, u zavisnosti od toga šta konkretna biljka preferira.

 

Za zalivanje se može koristiti i gazirana voda
Za zalivanje se može koristiti i gazirana vodafoto: Alie04, Shutterstock

Međutim, ukoliko niste sigurni koji su minerali neophodni vašim biljkama i ne želite preterano da rizikujete dok ne bude sprovedeno više naučnih istraživanja, počnite zalivanje gaziranom vodom veoma malim količinama, a potom ih povećavajte vremenom dok ne steknete jasniji uvid u to kako će ona uticati na vaše cveće.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako prepoznati lekovite biljke?

 

makonda-tracker