jednostavno je

Izbegnite ih i cvetaće do oktobra: 3 greške zbog kojih vam HORTENZIJE nisu bujne, raskošne i bogate prelepim cvetićima

0

Ako želite da vaše hortenzije daju još više cvetova i deluju živahnije, proverite grešite li u ovim važnim sitnicama

Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusan
Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusanfoto: EPA/DAI KUROKAWA

Hortenzije (lat. Hydrangea) spadaju u omiljeno prolećno i letnje cveće, a u pitanju je rod koji čini između 70 i 75 vrsta cvetnica, ali neki veruju da ih ima mnogo više.


Potiču iz Azije, Severne i Južne Amerike, a danas imaju najveću raznolikost na teritoriji Kine, Japana i Koreje i obožavane su zbog svojih ljupkih i gustih cvetova (koji mogu da promene boju uz jednostavan trik).


Međutim, oni mogu i da se ne pojave ili da budu veoma retki i slabašni. Kada se to dešava? Sudeći po ekspertima, kada pravimo nekoliko osnovnih grešaka.

Stručnjak za baštovanstvo i osnivač portala The Gardening Fix Ben Hilton, kaže su uglavnom u pitanju tri česte greške pri uzgajanju hortenzija.

 

Raznobojne hortenzije u bašti
Raznobojne hortenzije u baštifoto: Shutteratock / ryota.www

Prva greška: Orezivanje pupoljaka


Orezivanje se smatra veoma važnim za hortenzije, jer ih sprečava da postanu drvenaste i kanališe energiju biljaka u obilno cvetanje i rast. Međutim, kako ističe Hilton, "najskuplja greška" je orezivanje u pogrešno doba godine i uklanjanje pupoljaka.


Vrste Hydrangea macrophylla i quercifolia treba orezivati neposredno nakon cvetanja, u jesen, dok Hydrangea paniculate i arborescent mogu u kasnu zimu ili u rano proleće.


Druga greška: Premalo zalivanja


Dok prekomerno zalivanje hortenzije usporava njen rast i proizvodnju cvetova, to ne znači da možete da je zapostavite. Potreban joj je konstantan nivo vlažnosti da bi cvetala bujno.

 

Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusan
Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusanfoto: EPA/DAI KUROKAWA

Neki od znakova da premalo zalivate hortenzije su savijeni listovi, tlo suvo na dodir i koji centimetar ispod zemlje i, očigledno, uvenuće.


Hilton preporučuje da ih zalivate obilno dvaput nedeljno i da koristite organski malč da bi hortenzije cvetale celo leto.


Treća greška: Zemlja neadekvatne pH vrednosti


Kako Hilton objašnjava, često je pH tla neadekvatan, što ograničava sposobnost biljke da apsorbuje hranljive materije efikasno i potom ih transportuje oko same biljke.

 

Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusan
Hortenzije u japanskom svetilištu Hakusanfoto: EPA/DAI KUROKAWA

Za većinu sorti hortenzije je poželjno blago kiselo zemljište, s pH između 5,2 i 6,2.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Najbolje biljke za farbanje jaja

 

makonda-tracker