ni teško ni skupo

Kako oživeti biljku koja vene? 7 jednostavnih trikova koji mogu da udahnu život cvetu koji ste hteli da bacite

0

Ponekad kućna biljka koja izgleda spremno za kantu za smeće zapravo u sebi ima još malo života – taman toliko da može da se oporavi ako identifikujete problem

Svaki list koji izgleda mrtvo, suvo i uvenulo obavezno uklonite što pre da bi se biljka 'fokusirala' na napredak zdravih delova
Svaki list koji izgleda mrtvo, suvo i uvenulo obavezno uklonite što pre da bi se biljka "fokusirala" na napredak zdravih delovafoto: Elena Khairullina/Shutterstock

Ako čitate ovaj članak, verovatno imate u kući biljku koja je na samrti ili ste u prošlosti morali da bacate svoje cveće, što je nešto što je nekada veoma teško izbeći.


Nemojte biti prestrogi prema sebi – i najposvećenijima se dešavalo da im kućne biljke uvenu.


Međutim, biljka koja izgleda mrtvo često u sebi ima malo skrivenog života i može ponovo početi da napreduje i raste uz adekvatnu negu, ukoliko se rano utvrdi šta je problem.

Proverite je li biljka zaista mrtva


To što biljka izgleda suvo, ima obešene listove i sl, ne mora da znači da je gotova. Potražite znakove života u stabiljci i korenu. Korenje treba da bude zelenkasto iznutra, a listovi jaki i fleksibilni, pa čak i ako su smeđi i opadaju, ako primetite da nisu potpuno slabašni i ima poneki zeleni – ima nade.

 

Dobar znak su i pupoljci.

 

Kućne biljke ponekad deluju mrtvo, ali zapravo ima nade da se oporave
Kućne biljke ponekad deluju mrtvo, ali zapravo ima nade da se oporavefoto: Followtheflow/Shutterstock

Ako su stabljika i koren lomljivi i slabni, moguće je da nema šanse da se biljka oporavi.


1. Uklonite sve mrtvo lišće


U toj fazi je ključno otarasiti se mrtvih delova biljke jer tako ona može da posveti sve svoje resurse delovima koji su još uvek živi. Redovno uklanjajte potpuno sve listove i delove stabljike sve dok ne počne da se pojavljuje zelena boja.


Ako vam stabljika deluje potpuno mrtvo, a koren živo, ostavite oko 5 cm stabljike iznad zemlje i razviće se nove grane dok se biljka oporavlja.


2. Proverite jeste li preterano zalili biljke


Biljkama je voda neophodna da bi napredovale i živele, ali ponekad je moguće preterati s njom. U slučaju prekomernog zalivanja, biljke mogu da imaju žute i braonkaste uvele listove, što dalje može da utiče i na korenje, koje postepeno propada i truli.

3. Proverite jeste li premalo zalili biljke


Biljka koja ne dobija dovoljno vode postepeno vene, a sve počinje tako što se vrhovi listova suđe i postaju smeđi, a ta braonkasta nijansa se sve više širi dok ne počnu da otpadaju.


Ako je gornji sloj zemlje suv, zbijen i napukao, to znači da premalo zalivate biljku.


4. Sklonite je s direktne sunčeve svetlosti


Ponekad je toliko jednostavno! Neke biljke jednostavno mogu da napreduju samo u senci i čim ih sklonite s jakog sunca, one će zablistati.


5. Možda je vreme za prihranu


Tokom proleća i leta, kada biljke uglavnom rastu brzo, veoma je važno redovno je hraniti. Slabe stabljike i lsitovi koji gube boju ukazuju na neuhranjenost, pa će vam trebati đubrivo da je oživite.


Još jedan od simptoma je neujednačen rast i neravnomerno lišće.

 

Kućne biljke ponekad deluju mrtvo, ali zapravo ima nade da se oporave
Kućne biljke ponekad deluju mrtvo, ali zapravo ima nade da se oporavefoto: Dragana Gordic/Shutterstock

6. Uzmite veću saksiju


Većina biljaka preraste svoju saksu vremenom, pa korenje napuni posudu i otežano je uzimanje vode i hranljivih materija i počinje propadanje.


Zato je veoma vaćno presaditi biljku u veću saksiju, što joj često udahne novi život.


7. Potražite simptome štetočina


Nepravilan rast, uvijeno lišće i rupe, pege i trulež korena ukazuju na to da je vaša biljka novi dom insekata koji je malo po malo uništavaju.


Najpre pokušajte tako što ćete pomešati blagi rastvor sapuna s vodom, a ako to ne pomogne ili ne želite da rizikujete na svoju rupu, potražite pomoć stručnjaka, recimo u poljoprivrednoj apoteci.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Da li ste znali po kome nosi ime Botanička bašta "Jevremovac"?

 

makonda-tracker