važno je

Sušenje veša na radijatoru – da ili ne? Evo šta treba da znate ako tokom zime primenjujete ovaj trik

0

Kada su spoljne temperature preniske, a kiše i sneg česti, nemoguće je osušiti veš brzo na terasi, pa se okrećemo alternativnim metodama

Sušenje odeće na radijatoru je česta 'prečica' zimi
Sušenje odeće na radijatoru je česta "prečica" zimifoto: New Africa/Shutterstock

Sušenje odeće tokom zimskih meseci može biti problem ako nemate mašinu za sušenje veša. Svako ko koristi centralno grejanje u iskušenju je da okači odeću na radijator i tako ubrza sušenje, ali da li je to dobro rešenje.


Sudeći po savetima stručnjaka – ni najmanje.


Sušenje veša na radijatoru izaziva kondenzaciju i buđ


Kada se mokra odeća stavi na topao radijator, vlaga se strujanjem toplog vazduha prenosi kroz prostoriju i zalepi se za prvu hladnu površinu na koju naiđe.

 

Obično je to zid, a višak vlage u prostoriji dovodi do pojave buđi na zidovima što dalje može da dovede do ljuštenja boja i mrlja. I ne samo toga...

 

Sušenje odeće na radijatoru opasno je po zdravlje
Sušenje odeće na radijatoru opasno je po zdravljefoto: AlexRoz/Shutterstock

Sušenje veša na radijatoru može da izazove i zdravstvene probleme


Vlaga na zidovima koja se javlja usled sušenja odeće unutra može da bude veoma opasna po zdravlje.


Povećana vlažnost ometa normalno znojenje, koje je ključno za termoregulaciju organizma, a mogu da se jave umor, promene raspoloženja, sklonost ka infekcijama respiratornog sistema, dijareja, oslabljen imunitet itd.


Posebno su osetljiva deca, starija lice, meteoropate, ljudi sa psihičkim tegobama i astmatičari. U slučaju osoba koje žive sa astmamom, prisustvo buđi može da bude okidač za astmatični napad praćen kašljem, osećajem gušenja i manjkom vazduha.


Par čarapa na radijatoru svakako neće napraviti veći problem, ali se trudite da ne sušite veš redovno i u većim količinama na ovaj način.

 

 

makonda-tracker