iznenadićete se

Često čujemo ovaj savet, ali kako ono zaista deluje? Evo šta će se desiti ako sipate SIRĆE U VEŠ-MAŠINU

0

Da li alkoholno sirće sme da se sipa u mašinu za pranje veša? Kako ono deluje na odeću?

Alkoholno sirće u veš-mašini deluje na više načina
Alkoholno sirće u veš-mašini deluje na više načinafoto: Leestudio, Shutterstock

Alkoholno sirće nije samo dodatak za salatu – to je svakome ko vodi domaćinstvo odavno jasno. Ono je najverniji saveznik u uklanjanju masnih mrlja, vađenju fleka, dezinfekciji površina u kupatilu i kuhinji, ribanju zagorelih sudova i može se iskoristiti na bezbroj načina, a malo je poznato da jedan od njih i pranje veša.


Iako mnogi strepe od toga jer bi u kombinaciji sa deterdžentom sirće moglo previše da peni ili da će se u odeći zadržati njegov miris, ništa od toga nije razlog za brigu. Ukoliko sipate manju količinu alkoholnog sirćeta, reakcija neće biti previše burna, a jak i neprijatan miris sigurno se neće zadržati u vešu.


Ono što će se sigurno dogoditi jeste nešto sa ovog spiska!

 


Sve vrste sirćeta su dobra alternativa, a najbolji izbor su jabukovo i destilovano belo sirće. Sve što je potrebno jeste da u pregradu za omekšivač sipate 3 kašike sirćeta, a ni slučajno ne preterujte jer će se onda osećati prejak miris u vešu.

 

  • Zaštitiće vašu odeću

 

Pre nego što stavite veš u mašinu, prelijte ga manjom količinom sirćeta, a biće dovoljno pola šoljice. Na taj način ćete sačuvati boju veša, a deterdžent će biti još efikasniji.

 

Pranje veša biće još efikasnije uz pomoć sirćeta
Pranje veša biće još efikasnije uz pomoć sirćetafoto: New Africa/Shutterstock
  • Uklonićete fleke od dezodoransa ili stika

 

Ako ste primetili bele tragove od sredstava protiv znojenja na odeći, sipajte u fioku za omekšivač malo sirćeta i ono će pomoći da se uklone ove fleke. Efekat je još bolji ako sipate malo sirćeta direktno na mrlju.

 

  • Uklonićete dlake

 

Svi koji imaju ljubimce znaju koliko je teško rešiti se njihovih dlaka sa nameštaja i odeće, a u ovom drugom vam sirće može biti od velike pomoći. Jednostavnostavno sipajte manju količinu u odeljak za omekšivač i tkanina će se opustiti toliko da dlake lakše izađu.

 

  • Dezinfikovaćete veš-mašinu

 

Ako tokom pranja veša sipate i sirće, sigurno ćete eliminisati više bakterija u samom bubnju.

 

Sirće ima višestruku primenu
Sirće ima višestruku primenufoto: Alexander Prokopenko/Shutterstock

Štaviše, možete namenski obaviti dezinfekciju, tako što ćete u bubanj sipati 400 mililitara alkoholnog sirćeta (9%), zatvoriti, pa uključiti program za pranje na najvišoj temperaturi.


Nakon što se završi ceo ciklus pranja, umočite u sirće krpu i njom obrišite čitavu unutrašnjost veš-mašine, uključujući i gumu i vratanca.
Ostavite otvoreno da se dobro osuši.

 

 

makonda-tracker