bolje je izbegnite

Obično je SUPEREFIKASNA, ali nekada je — ZABRANJENA: Ove predmete NIKADA nemojte čistiti sodom bikarbonom

0

Mada je koristimo u bezbroj situacija, soda bikarbona nije idealno rešenje za svaki tip kućnog čišćenja, jer nekad može napraviti više štete nego koristi.

 

foto: Naviya/Shutterstock
foto: Naviya/Shutterstock

Natrijum hidrogenkarbonat, poznatiji uglavnom kao soda bikarbona, jedan je od glavnih sastojaka u svakom domaćinstvu! Nju koristimo u najneverovatnijim situacijama, ne samo u kulinarstvu: njome možemo da posvetlimo kosu, koristimo je za probleme sa gorušicom, u nezi lica...

 

I sigurno znate mnoge fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu u potrebu u kulinarstvu. Ova namirnica vam, između ostalog, može pomoći u održavanju higijene u domaćinstvu i čišćenju raznih površina u kući.

 

Iako je gotovo uvek superefikasna, u nekim situacijama je ipak treba izbegavati!

 

  • Drveni podovi i nameštaj

 

Ako koristite sodu bikarbonu, vremenom će se prirodni materijal, poput drveta, oštetiti, jer je njeno abrazivno dejstvo štetno kada želite da te površine ostanu netaknute i čvrste.

 

prozor, čišćenje, čišćenje prozora, domaćica
foto: Profimedia

 

  • Staklo

 

Na staklu, zbog njegove osetljivosti, lako nastaju ogrebotine, te je abrazivno dejstvo sode bikarbone veoma štetno za ovakve površine. 

 

  • Pozlaćeno posuđe

 

Bilo da je u pitanju escajg ili kakvo drugo pozlaćeno posuđe,budite svakako oprezni. Pravo zlato dobija ogreobite u dodiru sa sodom, dolazi do rđanja, ljuštenja...

 

Escajg, Posuđe
foto: Alexander Raths/shutterstock

 

  • Aluminijumsko posuđe

 

Iako metalne površine često možemo ribati sodom bikarbonom, treba biti posebno oprezan kad je u pitanju aluminijsko posuđe. Bitno ga je odmah temeljno isprati, jer će u suprotnom doći do oksidacije i poprimanja braon boje.

 

  • Predmeti koji imaju pukotine

 

Pri sušenju sode bikarbone nakon čišćenja, talog može ući u različite pukotine. Nakon toga će ostati prašnjavi i beli tragovi sode, pa je bolje izbeći je i koristiti različite krpe, mini-usisivače...

 

 

makonda-tracker