ne radite to

Dešava se i kad mislite da SVE radite kako treba: 3 VRLO ČESTE greške dok pokušavate da zatrudnite

0

Uprkos tome što mesecima pokušavate da ostanete u drugom stanju, rezultati još uvek nisu pozitivni. Ipak, mnogi parovi nisu svesni tri najčešće greške do kojih dolazi prilikom planiranja trudnoće

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Redovno imate seksualne odnose, uvereni ste da znate kada ovulirate, spremni ste za lepe vesti... Ali one nikako da dođu. Nekada, čak i kad mislimo da smo najpažljiviji, ispuštamo iz vida najvažnije stvari kada je reč o planiranju trudnoće.

 

Uprkos brojnim pokušajima, još niste trudni? Obratite pažnju na najčešće greške kada je u pitanju rad na bebi.

 

 

  • Malo ili mnogo seksa

 

Mnogi parovi misle da će, ako imaju svakodnevni seks, ili više puta na dan, to povećati njihove šanse za bebu. S druge strane, brojni parovi misle da sperma mora da se "sačuva", pa imaju seks samo u određenim, plodnim danima.

"Ako seks ograničite samo na dane ovulacije, možda propustite plodne dane. Ako imate seks samo začeća radi, to može da uzrokuje zasićenje, gledaćete na seks kao na zadatak", kaže doktor Semjuel Vud. Gledajte na seksualne odnose kao vreme za zajedničko uživanje, bez opterećivanja. Imajte redovne odnose, ali u redu je imati i ih na svaka dva-tri dana, jer ćete onda "uhvatiti" plodne dane. Ne ograničavajte ih samo na dane koje vam pokazuje menstrualni kalendar, niti treba da preterujete jer mislite da sebi uvećavate šanse time.

 

Test za trudnoću, Trudnoća, Menstrualni ciklus
foto: Shutterstock

 

 

Iako mnoge žene računaju da ovuliraju četrnaestog dana nakon prvog dana menstruacije, dužina ciklusa varira. Ne traje svakoj ženi ciklus 28 dana, već koji dan kraće ili duže. Dakle, ni ovulacija ne dolazi svaki mesec u isto vreme. Pred ovulaciju ćete primetiti proziran sekret koji liči na belance jajeta, a to je znak da ovulacija dolazi. Spermatozoidi mogu preživeti u telu čak do 5 dana, te zbog toga, kako biste povećali šanse za začeće, preporučljivo je da imate odnose nekoliko dana pre ovulacije, kao i dan posle nje.

 

  • Loše pretpostavke

 

Jedna od najgorih pretpostavki je da je problem u ženi, ukoliko do začeća ne dokazi odmah. Imajte na umu da je nekada problem u ženi, nekad u muškarcu, nekad o oboma, a nekad dolazi do neobjašnjive neplodnosti. Najbolje je uvek proveriti oba partnera, kao i izbaciti pušenje, alkohol i voditi računa o zdravoj ishrani. 

 

 

makonda-tracker