ne brinite!

Olakšajte sebi na BEZBEDAN i PRIRODAN način: Kako se rešiti ZATVORA u TRUDNOĆI?

0

Konstipacija ili zatvor česta je pojava kod trudnica, pa zato pogledajte na koje zdrave načine možete to sprečiti 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neredovno pražnjenje creva, tvrda stolica, abdominalni bolovi... Ako ste u drugom stanju, verovatno ste iskusili poznate znake konstipacije. Hormonske promene, pritisak na matericu i gvožđe u prenatalnim vitaminima često su "krivci" za ovakvo stanje.

 

Zbog čega se to dešava?

 

Povećan nivo hormona progesterona u trudnoći utiče na relaksiranje mišića, uključujući i creva. Slabije pokretanje creva znači i slabije varenje, što vodi do zatvora (konstipacije).

 

 

Konstipacija je česta tokom trudnoće. Tri od četiri žene uglavnom iskuse zatvor ili kakve druge probleme sa crevima u nekom trenutku trudnoće. Dok često posežemo za različitim lekovima kojima postižemo olakšanje, u trudnoći nam se broj solucija smanjuje.

 

Ipak, ovih par saveta za rešavanje zatvora su sasvim bezbedni i u drugom stanju.

 

1. Ishrana bogata vlaknima služi kao prevencija! Uz to, trudnicama daje potrebnu količinu vitamina i antioksidanata. Trudnice bi trebalo da konzumiraju 25 do 30 grama dijetetskih vlakana svakog dana. Dobar izbor je sveže voće, povrće, pasulj, grašak, sočivo, žitarice, suve šljive i hleb od celog zrna.

 

Naseckajte maline, jabuke, smokve, jagode i banane i napravite sebi voćnu salatu. Za ručak pojedite prilog od kukuruza, prokelja i šargarepe.

 

suve šljive, lan, protiv zatvora, namirnice protiv zatvora, zatvor, konstipacija
foto: Shutterstock

 

2. Ostanite hidrirani tokom trudnoće. To može da znači čak i da duplirate dnevni unos vode. Trudnice treba da piju bar 8 čaša vode dnevno, što će pomoći vašim crevima i digestivnom traktu.

 

3. Svoje obroke podelite na 5 ili 6 manjih obroka po danu. Stomak će variti lakše i pomoći ćete svojim crevima. Ako jedete velike obroke, to može "prepuniti" vaš stomak i učiniti digestivnom sistemu da teže procesuira ono što ste konzumirali. 

 

Trudnica, Trudnoća
foto: Shutterstock

 

4. Fizička aktivnost pomaže protiv zatvora, jer vežba stimuliše rad creva. Trudnice bi trebalo da vežbaju tri puta nedeljno, oko 20 do 30 minuta. Opcije su brojne: šetnja, plivanje ili prenatalna joga. Svakako treba najpre proveriti s doktorom koje vežbe su bezbedne za bebu i vas.

 

Ako prirodne opcije ne uspeju, konsultujte se s doktorom, koji će vam verovatno nešto prepisati. Zatvor tokom trudnoće je vrlo česta pojava i može se sprečiti, pa se zato ne stresirajte oko toga.

 

 

makonda-tracker