pažljivo s ishranom

Izbegavajte ih dok čekate bebu: 7 tipova hrane i pića kojima morate reći NE u trudnoći

1

U trudnoći treba ograničiti unos određene hrane, a neku je najbolje sasvim izbegavati dok beba ne stigne!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako ste u drugom stanju, i sami već znate da morate da živite zdravo i kvalitetno kako ne biste rizikovali kako svoje, tako i bebino zdravlje. Posebno je važno da izbegavate hranu i piće koje pod rizik stavljaju vašu bebu i vas.

 

Mada je većina hrane i pića sasvim bezbedna za konzumiranje, nešto morate izbegavati. Srećom, više je hrane koju možete nego one koju ne možete jesti. Nešto treba jesti ređe, a nešto potpuno izbegavati. Takođe, zarad zdrave trudnoće, dobro je odreći se pića poput kafe i hrane koja ima veliku količinu šećera u sebi.

 

 

1. Riba bogata živom

 

Živa u velikim količinama može biti toksična za nervni sistem, imuni sistem i bubrege. Kod dece može napraviti ozbiljne probleme u razvitku.

 

Kako se ona nalazi u zagađenim morima, neke ribe mogu akumulirati visoke količine žive, pa je najbolje izbegavati ih tokom trudnoće i dojenja.

 

Ribu i morske plodove izbegavajte da jedete u sirovom stanju.

 

Budite pažljivi kad je u pitanju unos odrezaka od tune i konzervisane tune (ne više od 170 grama nedeljno).

 

S druge strane, riba koja je preporučljiva jeste losos, inćuni, bakalar, pastrmka... Losos i inćuni su bogati omega 3 masnim kiselinama, što je važno za bebu.

 

2. Nedovoljno pečeno ili kuvano meso

 

Kao što se ne sme jesti sirova riba, tako ni nedovoljno pečeno meso nije preporučljivo za trudnice; ono uvećava rizik infekcije bakterijama poput salmonele, ešerihije koli...

 

Dok se većina bakterija nalazi na površini mesa, neke se nalaze unutar mišićnih vlakana.

 

3. Sirova, rovita jaja

 

Sirova jaja mogu biti nosioci salmonele. Pažljivo sa domaćim sladoledima, salatama, domaćim majonezom, rovitim jajima...

 

Pazite da žumance bude tvrdo kuvano, a u svako jelo stavljajte dobro kuvana jaja.

 

4. Kofein

 

Trudnicama se generalno savetuje da ograniče unos kofeina na manje od 200 miligrama dnevno. Kofein se brzo apsorbuje i lako prenosi do placente. Posledica može biti niska bebina težina pri rođenju.

 

Trudnica, Trudnoća
foto: Shutterstock

5. Nepasterizovano mleko, sir, voćni sokovi

 

Nosioci bakterina mogu biti nepasterizovani mlečni proizvodi, ali i sokovi. Najbolje je da uvek proverite da li konzumirate pasterizovane proizvode.

 

6. Alkohol

 

Savetuje se da potpuno izbacite alkohol u trudnoći, jer povećava rizik od pobačaja, a čak i mala količina dovoljna je dovoljna za negativan uticaj na razvoj bebinog mozga.

 

7. Brza hrana

 

Neophodni su vam nutrijenti poput gvožđa, proteina, folne kiseline... Nijedno vreme nije bolje od trudnoće (ili planiranja trudnoće) da započnete s planom zdrave ishrane. Brza hrana nije bogata nutrijentima, ali zato jeste šećerom, dodatim mastima, kalorijama...

 

Držite se užine koja je bogata proteinima, jedite povrće, voće, zdrave masti i ugljene hidrate bogate vlaknima: hleb od celog zrna, pasulj...

 

Inače, tokom prvog trimestra možete jesti onoliko koliko inače jedete, dok je preporučeno da u drugom trimestru povećate unos kalorija na dodatnih 350 po danu, a u trećem oko dodatnih 450 kalorija u dnevnom unosu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker