rešite se neprijatnosti prirodnim putem

ŠLJIVE NISU JEDINE: Ove namirnice koje imate u kuhinji pomažu u borbi protiv zatvora

0

Ove namirnice sigurno imate u svojoj kuhinji, a ni ne slutite koliko će vam pomoći kod neugodnog problema kao što je konstipacija iliti zatvor.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada vas muči zatvor, probajte da se rešite tegoba i neprijatnosti tako što ćete sami napraviti prirodne preparate koji ublažavaju simptome.

  1. Kafa. Svi znamo da će nam šoljica kafe dobro doći kada je problem konstipacije u pitanju, ali pripazite, jer previše kafe može da ima potpuno suprotan efekat. Kako kofein prirodno sitmuliše varenje, znajte da je dovoljno da u toku dana popijete dve šoljice kafe.
  2. Soda bikarbona. Soda bikarbona je odlična za stomačne probleme. Jednostavno rastvorite u četvrt šolje tople vode jednu kašičicu i popijte.
  3. Vlakna. Važno je da unosite hranu bogatu vlaknima. Namirnice koje su dobre za rad creva jesu kajsije, šljive, jabuke, kruške, orašasti plodovi, ali i mahunarke, krompir, hleb od celog zrna žitarica...
  4. Šljive. Kad smo kod hrane koja je dobra za rad creva, najpoznatija namirnica koja prirodnim putem rešava problem zatvora jesu šljive! Osim što su bogate vlaknima, šljice sadrže sorbitol, što je prirodni ugljeni hidrat koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Ne preterujte sa šljivama, već popijte čašu soka od šljiva ujutru i uveče. Alternativno, jednostavno, jedite sveže illi suve šljive, ali u ograničenim količinama, jer u suprotnom izazivaju gasove.
  5. Maslinovo ulje. Osim što je bolje od suncokretovog, ono pomaže i sa konstipacijom. Popijte na prazan stomak kašičicu maslinovog ulja.

Proverite i kojih 5 minerala su od ključne važnosti za organizam, kao i koje namrinice će vam pomoći da regulišete krvni pritisak. 

 

 

makonda-tracker