icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

osluškujte telo

NEVEROVATNO podsećaju na PMS, ali... Najraniji znakovi koji mogu ukazati na — TRUDNOĆU

Podeli:

Neka žena ne oseti nijedan simptom, a neka ih oseti sve! Znaci rane trudnoće mogu ličiti i na one koje osećamo pred menstruaciju ili nam je pao imunitet, ali ako mislite da biste mogli biti u drugom stanju, dobro oslušnite svoje telo!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svaka žena i svako žensko telo su priča za sebe i potpuno različiti. U skladu sa tim jesu i simptomi trudnoće.

 

Nema svaka žena iste simptome, neke nemaju nijedan, a od trudnoće do trudnoće zavisi hoće li se ponavljati ili biti skroz  drugačiji.

 

Rani simptomi trudnoće prilično su slični sa simptomima koji stižu tik pre menstruacije, pa možda ni ne shvatite odmah da ste u drugom stanju. Ove simptome može čak uzrokovati i neko drugo stanje u organizmu, nezavisno od PMS-a ili trudnoće.

 

 

Ako još uvek ne želite da uradite test, a nestrpljivi ste da čujete jeste li ili niste u drugom stanju, pogledajte listu simptoma. Zapamtite: reč lekara je konačna.

 

  • Grčevi i tačkasto krvarenje

 

Nakon začeća, oplođeno jajašce se zakači za zid materice, što može biti uzrok jednog od najranijih znakova trudnoće: tačkastog krvarenja i, ponekad, grčeva.

To se naziva implantacijsko krvarenje i događa se od 6 do 12 dana nakon oplodnje. 

 

Grčevi podsećaju na menstrualne grčeve, pa ih žene često pomešaju s početkom menstruacije. Ipak, i krvarenje i grčevi su blagi.

 

Možete primetiti i mlečni iscedak iz vagine, koji se tokom trudnoće može nastaviti. Ukoliko bude neprijatnog mirisa, izaziva peckanje i svrab, recite doktoru kako biste utvrdili da li imate vaginalnu ili bakterijsku infekciju.

 

  • Promene u grudima

 

Grudi se menjaju rano u trudnoći zbog rasta nivoa hormona. Grudi su osetljive, bole, mogu biti teže, a predeo oko bradavica može postati tamniji. 

 

  • Zamor

 

Osećanje jakog umora kreće rano u trudnoći, čak i prvu nedelju od začeća. Na to može uticati rast progesterona, ali i niži nivo šećera u krvi, niži krvni pritisak... Odmarajte, jedite hranu bogatu proteinima i gvožđem. 

 

Trudnoća, trudnoća
foto: Shutterstock
  • Mučnina

 

Jedan od najpoznatijih simptoma trudnoće jeste jutarnja mučnina, ali nema je ni svaka trudnica. Iako je zovemo jutarnjom, ona se može desiti u bilo koje doba dana. 

 

Takođe, neke žene žude za nekom hranu, neku ne podnose, što sve ima veze s promenom hormona. Čak i vaša omiljena hrana u trudnoći može postati nepodnošljiva.

 

Kod nekih žena ovo traje tokom cele trudnoće.

 

  • Izostanak menstruacije

 

Jasno, čim nema menstruacije, pomislite na trudnoću, ali nije ni svako kašnjenje povezano s njom. Možda ste pod stresom ili ste izgubili na težini u poslednje vreme. 

 

  • Često uriniranje 

 

Kod mnogih žena ovo počinje oko 6. ili 8. nedelje nakon začeća, a kod trudnoće ima veze sa nivoom hormona. Ako niste trudni, možete biti uzrok infekcije urinarnog trakta, dijabetesa, upotrebe diuretika...

 

 

  • Zatvor

 

Zbog nivoa progesterona možete iskusiti konstipaciju ili zatvor. Pijte puno vode, umereno vežbajte i jedite hranu bogatu vlaknima

 

  • Promene raspoloženja

 

Imaju veze i sa PMS-om, a začuđujuće su slični i kada ste u drugom stanju! Ne brinite, to je normalno, posebno u prvom trimestru i ima veze s hormonima.

 

  • Glavovolje i bol u leđima

 

Mnoge trudnice pate od glavobolja, blagih i čestih, ali i od bolova u donjem delu leđa.

 

  • Nesvestica

 

Snižen krvni pritisak, snižen šećer u krvi, prošireni krvni sudoi utiču na to da se mnogim ženama vrti u glavi, ili čak padnu u nesvest.

 

Neke trudnice imaju sve simptome, neke dva, neke jedan, neke nijedan! 

 

Imajte to na umu, pazite na svoje telo i ishranu ako planirate bebu, a ako sumnjate da ste u drugom stanju: pravac lekaru!

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...