instagram & tik tok trend

Šta je TUŽNO BEŽ RODITELJSTVO i kako utiče na decu? Ako ste poklekli pred ovim trendom, evo šta morate da znate

0

Mnogi su bili u iskušenju da i sami probaju trend koji je sve popularniji među roditeljima na Instagramu i Tik Toku, a stručnjaci ističu da treba razmisliti o ovim temama ako je to i vaš slučaj

oblačenje deteta u bež odeću samo je deo trenda 'tužne bež bebe'
oblačenje deteta u bež odeću samo je deo trenda "tužne bež bebe"foto: Andrey Zhuravlev / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada dete pitate koja mu je omiljena boja, malo je verovatno da ćete dobiti odgovor – bež.


Uprkos tome, ona je sve zastupljenija u domovima širom Amerike i, sve više, sveta, pa sada roditelji oblače svoje mališane u odeću neutralnih tonova, kupuju im neobojene drvene igračke, obraduju ih jednostavnim klompama umesto šarenih patika sa svetlucavim đonom, njihove sobe nisu šarene već deluju pomalo monotono i sumorno.


Iza svega stoji novi trend, najdominantniji na Tik Toku i Instagramu, koji podrazumeva odricanje od boja i šarenila u ime estetike. Teži se neutralnom, najjednostavnijem, često u skladu sa stilom roditelja ili enterijerom u kom žive. Tako stil dece odražava način na koji je uređen dom, što je u slučaju velikih Instagram zvezda često – vrlo svedeno.

@allisonroozen

I find it entertaining how quick people are to jump on moms over seemingly anything. The idea that providing a soothing environment is an act of deprivation really cracks me up.

♬ original sound - ♡ Mani_TMI ♡

Pogledajte samo dom Kim Kardašijan, često nazivan najsablasnijim u svetu slavnih: sve izgleda prazno i sterilno, sve je u sivim, belim i bež tonovima, nema vrata, igračaka po podu, žvrljotina po zidu, ničega što odaje da u kući žive ljudi, a kamoli četvoro dece.

 

Ovaj ne baš zabavan i interesantan trend nazvan je na društvenim mrežama "tužna bež beba", a mnogi roditelji okružuju svoju decu bež nijansama samo zato što je u pitanju moda. Mnogi, naime, veruju da neutralno okruženje umiruje decu i pomaže u regulisanju stimulansa u okolini. Da li je to istina?

  • Da li je "tužno bež roditeljstvo" korisno ili štetno?


Kako ističe neuropsihološkinja Amanda Gamer, ne može se da sigurnošću reći da ovakav pristup podizanju dece može da bude štetan, ali ga ona ne smatra korisnim.


Nema mnogo dokaza u prilog bilo kom od ovih stavova, ali se čini da to nije idealno. Meni je zabrinjavajuća motivacija da vam kuća bude "instagramična" i da ne dopustite deci da istražuju i prave nered – objasnila je dr Gamer za Wall Street Journal. – Ne mislim da ima mnogo dece čija je omiljena boja bež.


Dr Leda Kaveh, klinička psihološkinja i direktorka merilendske klinike Washington Psychological Wellness, međutim, ističe da nije dobra ideja da dete raste okruženo bež bojom. Iako još uvek ne postoje istraživanja koja bi pokazala kakav efekat to ima na mališane, neka sugerišu da boje mogu da podstaknu emocionalni odgovor kod ljudi, bilo kog uzrasta.

Izbor boja u dečijoj sobi zaista može da utiče na njihovo emocionalno blagostanje i razvoj – objašnja dr Leda. – Boje mogu da utiču na raspoloženje, ponašanje i sveukupni kognitivni razvoj dece.

 

Nije, naravno, sve tako crno-belo (ili, u ovom slučaju, bež), jer sumornije i neutralne boje nisu zabranjene – ključ je u umerenosti, smatra ona, i u čitanju potreba određenog deteta.


Od suštinske je važnosti pristupiti ovoj temi iz uravnotežene perspektive jer individualne razlike i kontekst igraju značajnu ulogu – ističe dr Leda.

Ona dodaje da boje mogu da obezbede senzornu stimulaciju, što je ključno za kognitivni razvoj bebe, a živahne boje privlače njenu pažnju, podstiču radoznalost, istraživanje i učenje. Uz to, izazivaju emocionalne reakcije iu kod dece i kod odraslih, dodaje Leda, koja kaže svetle i tople boje poput crvene i žute mogu da izazovu osećaj uzbuđenja ili energije, a hladniji tonovi poput plave i zelene boje mogu da podstaknu osećaj spokoja.


– Od ključnog je značaja uzeti u obzir da je svako dete jedinstveno i da njihov odgovor na boje može da varira – naglašava dr Leda. – Neke bebe su osetljivije na stimulaciju i mogu se osećati preopterećeno kad je okruženo jarkim bojama, dok druge u takvom okruženju napreduju.

 

 

BONUS VIDEO

Iskustvo žena koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje

 

makonda-tracker