u tome je tajna

Poštovanje od malih nogu: Roditelji otkrili 3 ključne stvari u VASPITANJU koje su pomogle njihovoj deci da se OBOGATE

0

Kako bi saznala ovo, Margot Bisnou je intervjuisala je 70 roditelja koji su odgajali izuzetno uspešnu decu.

 

foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia
foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

 

Margot je napisala knjigu "Odgajanje preduzetnika", koja govori o tajnama roditelja čija deca su izuzetno uspešna na poslovnom planu, pa su tako lako došli do novca i uspeli da ostvare svoje snove. Ona je pričala sa veoma različitim ljudima, koji su drugačijih rasa, religija, prihoda, obrazovanja, ali im je svima zajedničko da su im naslednici uspešni.

 

Roditeljstvo sa poštovanjem

 

Margot je primetila da su svi ovi roditelji imali jedan trik u vaspitavanju svoje dece, a to je "roditeljstvo sa poštovanjem". Ovaj sistem koji se naziva i „mudro roditeljstvo“, uključuje postavljanje standarda i strogih pravila (npr. trošenje samo novca koji zaradite), uz poštovanje izbora dece (npr. dopuštanje im da sami izaberu aktivnosti posle škole).
 

Međutim, ima i onih koji se pitaju, zašto bi roditelji dozvoljavali tako maloj deci da sami biraju u situacijama kada vide da njihov izbor nije baš najbolji.

 

- Mnogo je lakše uskočiti pre nego što vaše dete uradi nešto što zvuči kao loša ideja, kao što je nošenje kostima za Noć veštica u školu u januaru ili rastavljanje kompjutera, fena ili nekog drugog kućog aparata. Ali roditelji sa poštovanjem cene individualnost i ne zabrane deci nešto nego da ih nateraju da sama shvate da su pogrešila - objašnjavaju stručnjaci.

 


Ideja ove metode je da mališani što pre postanu samostalni, a da uče ne svom iskustvu, bilo ono dobro ili pogrešno.

 

- Za razliku od popularnih stilova roditeljstva kao što su „permisivni“, koji preterano upuštaju decu u izbegavanje sukoba, ili „autoritarni“, gde je komunikacija jednosmerna sa malo uzimanja u obzir emocionalnih potreba deteta, roditeljstvo sa poštovanjem podrazumeva da se deca vide kao nezavisna, racionalna bića. Njihov autoritet je zasnovan na znanju i mudrosti, a ne na moći - smatraju stručnjaci.

 

Jedan od dobrih primera je i Tomas Vu, koji je odrastao sa strogim pravilima "poštovanja", ali je imao potpunu slobodu da sledi svoje ciljeve.

- Očekivalo se da imam sve najbolje ocene. Nije bilo lako, ali sve dok jesam, mama mi je dozvolila da igram sve video igrice koje sam želeo. To je za mene bila fer trgovina - smatra Vu.

Vu je dok je bio na koledžu dobio priliku da stažira u Electronic Arts-u, vodećem proizvođaču video igara. Njegovi roditelji nisu bili oduševljeni, ali su ga pustili da ostvari svoj san o stvaranju video igrica. Kasnije je postao vodeći producent na za "League of Legends", koja danas ima 180 miliona igrača.

 

 

3 STUBA RODITELJSTVA SA POŠTOVANJEM
 

1. Postavka stvari

 

- Pustite decu da sama biraju, sve dok ispune dogovorena očekivanja.
- Naučite ih kako stvari mogu da se urade bolje.
- Očekujte od njih da urade nešto, čak i kada to nije tako lako.

2. Podrška

 

- Dajte deci pravo na sopstveno gledište.
- Poštujte njihovu privatnost.
- Nemojte stalno da ih ispravljate ako pogreše.


3. Toplo okruženje
 

- Jasno recite deci da mogu da vam se obratite za pomoć u bilo kom trenutku.
- Provedite kvalitetno vreme sa njima. Družite se, pričajte, igrajte se...
 

 

makonda-tracker