vaspitanje

Postoji 6 tipova dece – KOM PRIPADA VAŠE? Saveti dečije psihološkinje koju Jelena Đoković i Opra mogu da slušaju satima

0

Jedna od najuglednijih dečijih psihološkinja na planeti smatra da postoji šest tipova mališana, a vaša sposobnost da ih razumeve utiče na vaš odnos i njihovo zadovoljstvo

Utvrdite kom tipu pripada vaše dete i pomoći ćete mu da bude srećnije
Utvrdite kom tipu pripada vaše dete i pomoći ćete mu da bude srećnijefoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock

Dr Šefali Cabari, koja je prošle godine u Beogradu i Zagrebu sa direktorkom Fondacije "Novak Đoković" Jelenom Đoković održala predavanje o roditeljstvu, spada u najcenjenije kliničke psihologe na svetu.


Američki mediji je obično nazivaju omiljenom sagovornicom voditeljke Opre Vinfri, a u svetu je poznata kao žena koja je unela revoluciju takozvanim svesnim roditeljstvom, odnosno teorijom o evoluciji svesti roditelja.


Kako je dr Šefali objasnila u svom tekstu za CNBC, ona veruje da je svaki roditelj sposoban da vaspita srećno, zdravo i emocionalno stabilnu decu.

 

Dr Šefali cabari i Jelena Đoković u Beogradu
Dr Šefali cabari i Jelena Đoković u Beogradufoto: Antonio Ahel/ATA Images

Ipak, mnogi se s tim bore, a njeno dvodecenijsko iskustvo dečijeg psihologa pokazalo je da roditelji koji nisu prilagođeni temperatamentu i jedinstvenim osobinama svog deteta ne uspevaju da poštuju i slave njegovu autentičnost.


Dr Šefali ističe da postoji šest najneobičnijih i najdarovitijih tipova mališana, a vaše dete može spadati u jednu vrstu ili biti spoj više njih. U svakom slučaju, veoma je važno da prepoznate njegov tip jer ćete tako ojačati međusobni odnos i pomoći im da bolje razumeju i sami sebe.

 

  • Anksiozni eksploder


Ovi mališani su često nervozni, razdražljivi i može da ih pokrene i sitnica. Njihova lepota je u tome što su osetljivi, ali to znači i da apsorbuju anksioznost koja ih okružuje, a potom – eksplodiraju.

 

Da li je vaše dete sklono tantrumima?
Da li je vaše dete sklono tantrumima?foto: KuAlla/Shutterstock

Savet za roditelje: Budite prizemljeniji, čvrsti i smireni. Ako reagujete ljutito ili anksiozno, to može da izazove cunami emocija. Pohvalite ih zbog toga što upijaju svoje okruženje, ali ih naučite da moraju da se uteše kad im je to potrebno – da zatvore oči kad se unervoze i ponavljaju sebi da su bezbedni i da će sve biti u redu.

 

  • Hiperaktivni istraživač

 

Oni ne mogu mirno da sede i nikad niste tamo gde ste ih ostavili!


Ovo su deca koju roditelji i nastavnici često etiketiraju kao "problematičnu" jer su vrlo aktivna, ali je njihova supermoć to što su vrlo radoznali i angažovani.


Savet za roditelje: Poštujte ih i ne sramotite zbog njihovog strastvenog duha. Prihvatite ih bezuslovno da bi mogli da prihvate sebe same i pokažite im koliko im se divite zbog njihove mašte i kreativnosti.

 

  • Udovoljivač

 

Da li dete stalno svima udovoljava?
Da li dete stalno svima udovoljava?foto: fizkes, Shutterstock

Oni su mekani, savitljivi, prilagodljivi i savršen "plen" za roditelje koji žele da sve bude pod njihovom kontrolom. Oni su deca koja žude da pomognu i često preuzimaju na sebe previše (čak i roditeljske) odgovornosti, pa postaju odrasla mala osoba.


Savet za roditelje: Poštujte ih i naučite ih da zaštite svoje granice. Podsetite ih da su njihove potrebe na prvom mestu i da ne smeju da navikavaju ljude da uvek nešto očekuju od njih. U redu je reći "ne" ponekad.

 

  • Sanjari-samotnjaci

 

Ovi mališani umeju da budu introvertni i stidljivi, pa se ponekad bore i s društvenim veštinama i konverzacijom.


Često ih možete primetiti kako gledaju u nebo, crtaju i provode toliko vremena sami da se zapitate jesu li uopšte u kući.

 

Savet za roditelje: Društvo će im možda nametati stav da moraju da budu sasvim suprotn i i ekstrovertni, a na vama je da im pomognete da se osećaju sigurno i da istaknete njihove prednosti. Recite detetu da nije važno šta drugi misle i očekuju, kao i da im se divite.

 

  • Pobunjenik-nekonformista

 

Ova deca imaju snažnu volju i neće se povinovati pred naređenjem ili pravilom sve dok se ne uvere da je to nešto što i sami žele da urade.

 

Kom tipu pripada vaše dete?
Kom tipu pripada vaše dete?foto: Viktor Osipenko/Shutterstock

Oni mogu biti izazovni buntovnici i da se ne plaše autoriteta.


Savet za roditelje: Moraju da se osećaju poštovano zbog svoje odlučnosti, pa ih treba osloboditi kontrole i rasuđivanja. Recite im da obožavate njihovu potrebu da prate svoju volju i ne budu pod tuđim uticajem, ali da ne smeju da se bore samo radi same borbe jer će izgoreti u tome.

 

  • Veseljaci

 

Ova deca su uvek nasmejana i odlično raspoložena, a nisu ni nervozna, ni zahtevna, niti mali šefovi.


Jedina mana je što su ponekad previše opušteni i nemotivisani, a roditelji ih doživljavaju kao nedovoljno ambiciozne.


Savet za roditelje: Srećna deca su gurui života u sadašnjosti, pa treba slavniti njihov pozitivan pristup. "Uvek unosiš mir i radost u svaku situaciju", recite svom detetu i pokažite mu da želite da sačuva ovaj ritam i da ga prenese celom svetu.

 

 

makonda-tracker