učimo od najjače devojčice na svetu

Šta nas je sve naučila Pipi Duga Čarapa? 5 megaslatkih lekcija koje važe i za mališane i za odrasle

0

Nedoljivo šarmantna, pomalo nestašna i neverovatno snažna devojčica sa riđom kosom, pegicama i kikicama mogla bi da nas nauči nekim važnim stvarima

foto: Keystone Germany / Entertainment Pictures / Profimedia
foto: Keystone Germany / Entertainment Pictures / Profimedia

Astrid Lindgren, čuvena švedska književnica, rođena je na današnji dan ( 14. novembar ) daleke 1907. godine. Ova kreativna spisateljica najpoznatija je po svojim knjigama za decu i treća je na listi najprevođenijih dečjih autora sa čak 144 miliona prodatih primeraka širom sveta.

 

Na prvom mestu je naravno "najjača devojčica na svetu" Pipi Duga Čarapa, a odmah za ovim likom i druga dela za mališane poput "Karlson s krova", "Braća Lavlje Srce" i "Emil iz Leneberja". Tim povodom odlučili smo da se malo podsetimo čuvenih doživljaja male pegave riđe devojčice sa imenom Pipi Duga Čarapa i da vidimo stvari koje možemo da primenimo u realnom životu, a da su nas ih Pipi i Astrid naučile.

 

  • Priče pred spavanje

 

Sama priča o nastanku knjige već vuče jednu divnu priču. Astrid je u mladosti svojoj bolesnoj ćerki, koja je tada imala 7 godina, pričala priče pred spavanje.

 

Devojčici je jedne večeri palo na pamet ime Pipi Duga Čarapa i želela je da čuje neke priče o nekom ko se baš tako zove. Mama joj je ispunila želju i osmislila takvu junakinju, ni ne sluteći kakav će to posle postati bestseler.

 

A evo i vama jednog lepog predloga… Možda ne bi bilo loše da vašim mališanima, onako "po starinski", bez televizora i kompjuetra. ispričate ili pročitate neku priču – možda baš Pipi Dugu Čarapu. Ili, još bolje, izmislite sopstvenu!

 

 

  • Pokloni za rođendan, ali ne onako kako ste navikli

 

Pipi Duga Čarapa je po mnogo čemu bila neobična. Osim upadljive riđe kose i pegica, imala je još dosta osobina koje su izdavajale od drugih. Recimo, za svoj rođendan je volela da daje poklone drugim ljudima. Reklo bi se, veoma naopako, ali slatko. Probajte nekad i vi, nikad ne znate šta bi sve to lepo moglo da vam donese. Iznenadite se. A iznenadite i druge. Što da ne. 

 

  • Učenje kroz igru

 

Pipi je živela bez ograničenja i slobodno. Iako je morala da brine sama o sebi, imala je slobodu da ide gde god poželi, da spava kada želi i da ide u školu samo kada oseti potrebu.

 

Drugim rečima, smatrala je da mnogo toga može da se nauči kroz zabavu i igru, a takve stvari ne mogu da se nauče u školi.

 

Naravno, ne kažemo da deca ne bi trebalo idu u školu, ali ohrabrujemo vas da se više igrate sa njima i da ih pustite da se više igraju sa svojim vršnjacima. Poslednjih godina čak i neke evropske zemlje organizuju razne programe koji mališane u početnim razredima škole više usmeravaju na zabavu i igru nego na učenje i ocenjivanje.

 

 

  • Pomozite ljudima kojima je to potrebno

 

Tokom svojih doživljaja Pipi u jednom trenutku naleće na dečaka Vilija, koga su napala petorica drugih dečaka. Uvek pravednu Dugu Čarapu je naljutila ova strašna nepravda, tako da je upotrebila svoju neverovatnu snagu i na komičan način savladala napasnike.

 

Lep primer decu, ali i odrasle sa sledećom poukom –  ako možete uvek pomozite onom slabijem u nevolji!

 

  • Odrasli nekad prave probleme veće od klinaca

 

Kako se Pipine avanture nastavljaju, tako ona dolazi na jedno dobro sakriveno biserno ostrvo.

 

Tamo deca nisu imala klikere, koji su tada bili veoma popularni među mališanima, pa su oni iste igrali - samo sa biserima. Tu priliku su želela da iskoriste dvojica lopova, ali ih je Pipi svojom neverovatnom snagom lako savladala.

 

 

Nakon svega toga svom ocu je objasnila: "Tata, sve je bilo mirno dok nisu došli odrasli!" Tako da imajte na umu da i veliki nisu uvek u pravu i da mogu često dosta toga da nauče od malih ljudi.

 

 

makonda-tracker