Da li se pronalazite?

Mnogi će se prepoznati: 16 znakova da su vas RODITELJI stalno kritikovali u DETINJSTVU

0

Odrastanje sa roditeljima koji su uvek bili kritički nastrojeni prema vama može da ima dugoročne posledice. 

foto: Jacques Alexandre Productions / Alexandre Jacques / Profimedia
foto: Jacques Alexandre Productions / Alexandre Jacques / Profimedia

Previše ste samokritični, ne znate da primite kompliment, teško podnosite greške i skloni ste depresivnom raspoloženju?

 

Neće svi koji su odgajani sa mnogo kritike razviti sledeće "simptome" i obrasce u ponašanju, a isto tako, ukoliko se pronađete u nekim stavkama, ne znači nužno da ste imali kritičnog roditelja.

 

Ipak, ukoliko se u većini znakova prepoznate, zastanite i dobro razmislite o svojim postupcima i kako da se otrgnete od ovih načina razmišljanja i ponašanja.

 

I glavu gore: ništa nije urezano u kamenu. Možda ih nećete potpuno preokrenuti, ali ćete moći dovoljno da ih izmenite, a samim tim i vaš život učinite boljim. 

 

  • Teško vam je da verujete sebi

 

Ako ste u detinjstvu bili stalno izloženi kritici možda ste stekli utisak da je ono što mislite, osećate ili radite nešto loše, a kao rezultat, često vas muči sumanja u sebe.

dete, dečak, Roditeljstvo, roditelji, Psihologija, psiholog, Vaspitavanje dece, vaspitanje
foto: Shutterstock/Ground Picture
  • Oklevate da prihvatite nove izazove

 

Sumnja u sebe i manjak samopouzdanja otežava poverenje u svoju sposobnost kada se nađete u prilici prihvatite novi izazov. Često igrate na sigurno i odlučujete da ne pokušate ništa radije nego da rizikujete neuspeh.

 

  • Teško se oporavljate od grešaka

 

Ljudski je grešiti, ali kada napravite grešku, osećate kao da je to potvrda vaših nedostataka. Čak i jednostavna greška može da vas podseti na sve vaše propuste iz prošlosti, a vaš osećaj vrednosti će drastično opasti.

 

  • Sklonite ste perfekcionizmu

 

Vaši napori da budete savršeni su vođeni strahom da ne zabrljate i otkrijete svoju nesavršenost.

 

  • Potrebno vam je mnogo vremena da završite zadatak

 

Pisanje mejla, pisanje rada, odabir rođendanske čestitke - sve može da potraje dugo jer pokušavate da izbegnete grešku. Možda ćete čak propustiti i rokove, jer vaši pokušaji da to uradite "baš kako treba" ometaju izvršavanje zadatka.

 

  • Stalno se izvinjavate

 

Tvoja mama ili tata su te brzo naterali da osetiš da si pogrešio u nečemu, pa je lako pretpostaviti da će te drugi videti u istom svetlu. Kada vam prijatelji kažu da ne morate stalno da kažete Izvini, možda ćete se čak i izviniti zbog izvinjenja.

Izvinjavanje
foto: Shutterstock/fizkes

 

  • Često se osećate defanzivno

 

Naravno da se osećate defanzivno: kao dete ste naučili da budete dobro prilagođeni mogućim napadima kako biste se mogli zaštititi od njih. Vaše odbrambene reakcije mogu dovesti do toga da se vaši prijatelji ili partner uznemire zbog toga što uvek shvatate stvari na pogrešan način – što ne čini da se osećate manje defanzivno.

 

  • Teško vam je da verujete ljudima 

 

Čak i kada prijatelji i porodica izraze svoju ljubav prema vama, duboko u sebi sumnjate u to i smatrate da su vas na neki način siti. Ova tendencija može biti posebno jaka ako vam je roditelj davao zbunjujuće pomešane poruke, tretirajući vas ljubazno u jednom trenutku, a zatim vas zaslepljujući grubim rečima u sledećem.

 

  • Retko uzimate komplimente k srcu

 

Kada vam neko kaže nešto lepo, nađete način da to odbijete - često (iznenađujućom) samokritikom. Ako kažu da im se sviđa vaša nova košulja, na primer, vi kažete da nije najbolja boja za vas. Na ovaj ili onaj način, pokušavate da neutrališete svaku pozitivnu reč.

 

  • Doživljavate mnogo socijalne anksioznosti

 

Zbog toga što ne verujete u pozitivno mišljenje drugih, često se plašite njihove presude ili kritike. Možda se brinete da ćete se osramotiti na poslu, učiniti nešto ponižavajuće u javnosti ili ćete izgledati čudno u razgovoru.

 

  • Imate oštrog unutrašnjeg kritičara

 

Glas vašeg kritičnog roditelja se internalizuje, a sada njihova kritika dolazi iznutra. Ako pažljivo slušate, možda ćete čuti odjeke glasa svojih roditelja u sopstvenom govoru.

 

  • Skloni ste depresiji

 

Sav taj negativan samogovor i osećaj neadekvatnosti uzimaju danak, a vaše raspoloženje pati kao posledica. Nažalost, možda ćete na kraju kritikovati sebe čak i zato što ste depresivni, stvarajući silaznu spiralu lošeg raspoloženja i samoprezira.

Depresija
foto: Shutterstock/M-Production

 

  • Skloni ste da budete kritični prema drugima

 

Koliko god ne volite da vas kritikuju, teško je to ne učiniti drugima. Lako i automatski vidite greške u drugim ljudima, a vaša sopstvena samokritičnost se ogleda u vašim stavovima prema drugima – možda kao odbrana od vaše niske samopoštovanja.

 

  • Vaši odnosi sa braćom i sestrama su napeti

 

Žalosno je što se loš tretman roditelja često prenosi u teške odnose između braće i sestara. Iako možda uživate u periodima bliskosti i povezanosti, osnovni osećaj poverenja nedostaje.

 

  • Često previše razmišljate o stvarima

 

Sumnja u sebe i nepoverenje dovode vas do toga da provodite mnogo vremena u svojoj glavi: analizirajući, razmatrajući, preispitujući. Možda provodite toliko vremena u svojoj glavi da se čak osećate odsečenim od sopstvenog tela.

 

  • Osećate potrebu da se dokažete

 

Na osnovnom nivou, ne osećate se kao da ste "dovoljno" pametni, dovoljno lepi, dovoljno uspešni, dovoljno bogati. Pokušavate da nadoknadite ova osećanja tako što ćete zaista naporno raditi i raditi više.

 

 

makonda-tracker