trud se isplatio

"Nije me bolelo, to je nešto što sam morao da radim..." Mesi je svoju NAJVAŽNIJU BITKU dobio mnogo pre početka karijere

0

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta ušao je u fudbal nekoliko koraka iza svojih vršnjaka, a uspeo je da savlada najveći izazov i ode svetlosnim godinama ispred konkurencije

foto: EPA-EFE/Mohamed Messara
foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

Argentinski fudbaler Lionel Mesi (35) nastavlja da piše istoriju svojim igrama na Svetskom prvenstvu u Kataru. Sportista za kog mnogi veruju da je najbolji igrač ikada oborio je više rekorda Dijega Armanda Maradone, između ostalog po broju postignutih golova i broju odigranih utakmica na Mundijalu, a o njegovim dosadašnjim uspesima moglo bi se pričati danima.


Mesi je osvajač sedam Zlatnih lopti, a s Barselonom je podigao 35 trofeja, uključujući četiri pehara Lige šampiona. Karijeru je nastavio u Pari Sen Žermenu, gde i danas, sa 35 godina, beleži neverovatne rezultate iako sumnogi njegovi vršnjaci već otišli u fudbalsku penziju.

 

Barselona je, bez sumnje, sklopila jedan od najvažnijih ugovora u istoriji fudbala kada je prepoznala talenat 12-godišnjeg Argentinca, a malo je poznato šta je on uključivao.


Naime, na ugovoru, koji je napisan na salveti, stajalo je da će FK Barselona platiti i lečenje dečaku. O kakvom je lečenju reč?

 

Leo Mesi, Lionel Mesi
foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kada je imao 10 godina, bilo je jasno da je pred Leom Mesijem profesionalna fudbalska karijera, ali je njoj pretila dijagnoza deficita hormona rasta. U pitanju je stanje pri kome se u organizmu ne proizvodi dovoljno hormona rasta, što utiče na razvoj deteta, a najpre se prepoznaje, očigledno, nedovoljnim rastom za uzrast.


Lečenje je bilo skupo, a zdravstveno osiguranje Mesijevog oca moglo je da pokrije samo dve godine terapija, za koje je trebalo izdvojiti najmanje 1.000 dolara mesečno.

 

Leo Mesi, Lionel Mesi
foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Njegov tadašnji klub Njuels Old bojs obećao je da će pomoći porodici Mesi, ali je to obećanje prekršeno. Uskoro je s Mesijem kontaktirao čuveni River Plejt, ali je slavni argentinski klub odbio da plati dečaku lečenje.

 

Budući da su Mesijevi imali rođake u Španiji, konkretno u Kataloniji, uspeli su da dogovore Lionelu probu u Barseloni. Tada nije bilo uobičajeno da se sklapaju ugovori s tako mladim igračima, a Leo je bio tek dete. Ipak, oni su odlučili da mu daju šansu i pristali da plate lečenje, odnosno injekcije ljudskog hormona rasta.

 

1 / 9 Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil


Za nekoga ko živi s ovim stanjem, terapija je spasonosna: rešava probleme s funkcijom hipofize, kožom, zubima, vidom i imunitetom, a Mesi je bio na terapiji do svoje 14. godine.


Fudbaler nije često pričao o svojoj borbi, ali je jednom prilikom otkrio da je nakon nekog vremena sam sebi počeo da daje injekcije svake večeri.


Nije me bolelo, to je bila rutina, nešto što sam morao da radim, i radio sam to sasvim normalno – rekao je sportista.

 

 

makonda-tracker