1. jun je međunarodni dan roditelja

Ovo su neki od NAJVEĆIH IZAZOVA savremenog RODITELJSTVA: Pedagoškinja otkriva kako da ih prevaziđete

0

Generalna skupština UN-a je 2012. proglasila prvi put  1. jun za Međunarodni dan roditelja.

foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock
foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock

Od tada se on održava svake godine 1. juna u čast svih roditelja širom sveta. Biti roditelj je jedno od najlepših, ali i najstresnijih iskustava.

 

Kao prvo, roditeljstvo ima svoje izazove čak i mnogo pre nego što se deca uopšte rode. Uz mnoge komplikacije koje se mogu pojaviti u trudnoći danas je postao sve veći izazov roditi zdravo dete i ostati i sam zdrav.

 

 

Deca koja imaju zdrave roditelje imaju veliku sreću u životu i treba da se potrude da tako i ostane. To ne znači da ona treba da rade nemoguće stvari, ali mala, a značajna pomoć dece roditeljima nije na odmet.

 

Roditelji su svetionik dečjeg života. Oni postavljaju temelje za decu, neguju ih i uče veštinama koje će im biti neophodne tokom života. Roditelji štite svoju decu i podnose bezbroj nesebičnih žrtava da bi obezbedili da oni izrastu u zdrave i uspešne ljude.

 

Dete
Detefoto: Shutterstock

 

Na Svetski dan roditelja deca izražavaju zahvalnost roditeljima za sve što su učinili za njih.

 

Tokom odgajanja dece najvažnije je da se ostvari iskren odnos koji mora da bude pun razumevanja i strpljenja sa obe strane. Samo roditelji koji su posvećeni deci, oni koji znaju da je najvažnije kvalitetno provedeno vreme sa decom mogu da očekuju da će njihovo potomstvo biti onakvo kakvo treba da bude.

 

Svetski dan roditelja bio je povod da porazgovaramo sa pedagoškinjom, Katarinom Stanković koja je za portal Glossy.rs odgvorila na neka od pitanja koja najčešće muče roditelje.

 

Dete i majka
Dete i majkafoto: Africa Studio/Shutterstock

 

Tokom života roditelji se često nađu u situacijama koje ni sami ne znaju kako da reše, a razvod je jedna od njih. U trenucima zbunjenosti, tuge i frustracije oni često pribegavaju ponašanjima koja mogu da zbune dete, kriju istinu od njih ili pokušavaju da je od nje zaštite.

 

- Istraživanja pokazuju da roditeljima najteže pada u toku razvoda to kako će deca prihvatiti tu vest, pa često odlažu i izbegavaju taj razgovor. Međutim, značajno je u toj situaciji da oba roditelja zajedno razgovoraju sa decom i da im pošalju poruku da to što oni više neće biti zajedno, nije njihova krivica. Značajno je da im često ponavljate koliko su vam važni i koliko ih volite, a da date sve od sebe da izbegnete osuđivanje partnera i uključivanje dece u roditeljski konflikt - kaže Katarina.

 

Par
Parfoto: Goksi/Shutterstock

 

Kako bi uspeli da se izbore sa svom izazovima savremenog načina života roditelji često moraju da rade i po dva posla, izloženi su stresu koji nameće brz tempo života, a često su i nervozni i zabrinuti za svoju egzistenciju. Upravo takav vid života dovodi do stvaranja raznih frustracija, koje često mogu da eskaliraju i preliju se i na partnerske odnose. Usled poremećenih odnosa često dolazi i do razvoda braka.

 

Katarina svakodnevno deli savete za uspešno prevazilaženje partnerskih odnosa na svojoj Instagram stranici Umeće slušanja.

 

- Neki od čestih razloga za razvod u savremenoj porodici su: emocionalna udaljenost i distanca između partnera, učestali i intenzivni konflikti koji uključuju vređanje, omalovazavanje i napad partnera, prevara, nepostojanje granica, sve ovo može da dovede do raskola menju partnerima - objašnjava Stanković.

 

Svađa
Svađafoto: Shutterstock

Deca osećaju svaku napetost, svaku promenu i ona često u njima može da napravi pravu buru emocija. Ona ne znaju da izvor roditeljskog zadovoljstva nisu ona sama, već sve ono što se nakuplja, nekada danima, godinama...

Čak i kada nestane bliskost i ljubav među roditeljima ono što treba da ostane zauvek jeste ljubav prema detetu. Ono ne treba da oseti manjak pažnje, strpljenja, negativne emocije nakupljene među roditeljima.

 

Ukoliko postoji problem odrasli moraju da nađu naćin da ga reše tako da se to ne odrazi na odrastanje i sazrevanje deteta.

 

Porodica
Porodicafoto: Shutterstock

 

Naša pedagoškinja je pokušala da za kraj razgovora otkrije da li postoji neka formula koja može da se primeni na svaku porodicu, kako bi ona ostala cela i srećna.

 

- Konflikti su sastavni deo svakog odnosa i iz njih mozemo da saznamo šta je to što je potrebno našem partneru, šta mu smeta i kako mozemo da unapredimo naš odnos. Da bismo bolje i lakše funkcionisali potrebno je da razgovoramo i rešavamo konflikte na konstruktivan način, a ne da guramo probleme pod tepih,jer je često rezultat toga distanciran odnos - naglašava ona.

 

Kriza u braku
Kriza u brakufoto: profimedia

Rešenje za svaki problem postoji, a razgovor je glavni adut svakog čoveka.

 

- Pod konstruktivnim rešavanjem konflikata misli se na:

 

  • umesto da dokazujete ko je u pravu i napadate partnera, setite se da ste vi na istoj strani protiv vašeg KONFLIKTA, i otvorite se ka čuvenom pitanju- Šta mozemo drugačije ?
  • Umesto da se fokusirate na partnerove greške, okrenite se ka sebi i zapitajte- Koji je deo moje odgovornosti u ovom konfliktu?
  • postanite ranjivi jedni sa drugima- Govorite o onome što vam smeta koristeći ja rečenice (npr. Osećam se uznemireno, kada mi se ne javiš ceo dan- umesto Gde si ti ceo dan?)
  • pronađite sličnosti i negujte ih
  • često se dešava da parovi zasićeni problemom i stvarima koje im smetaju, zaborave one stvari oko kojih se slazu i zbog kojih su zajedno. Korisno je da se podsetite stvari oko kojih se slazete, i izgradite ritual koji je samo vaš.

 

Porodica
Porodicafoto: Shutterstock

 

Ovo je samo jedan segment roditeljstva, a tu je još mnogo izazova. Od vaspitanja, svih onih pitanja, da li radim dobro, da li sam postupio ispravno, do onog trenutka kada dođe vreme da ih pustimo da se otisnu svojom samostalnom rekom života.

 

Ipak, ono što je najvažnije je to da deci roditelji uvek treba da budu podrška i da nikada ne treba da im okrenu leđa, jer će ona u teškim vremenima uvek zaštitu potražiti u sigurnoj luci svojih roditelja. 

 

 

makonda-tracker