za blagostanje

Stara srpska verovanja: Noć pred Aranđelovdan, jedan običaj je obavezan

0

Svakog 21. novembra obeležava se Sveti arhangel Mihailo, u narodu poznat još kao Aranđelovdan.

foto: Maxssyd/Shutterstock
foto: Maxssyd/Shutterstock

Ovaj praznik simbol je borbe protiv zla i slavi zapovednika nebeske vojske koji se pominje u Starom zavetu. Hrišćanstvo Svetog arhangela Mihaila smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, koji je pobedio Satanu.


Kao ratnik, on je uvek na ikonama predstavlja u oklopu i s podignutim kopljem ili mačem, kako preti zmji ili kakvom drugom demonu, a veruje se i da je čuvar pravoslavlja i borac protiv jeresi.

 

S obzirom na to koliko je važan praznik Sabor svetog Arhangela Mihaila i ostalih bestelesnih sila, on sa sobom nosi i mnogo narodnih običaja i verovanja, koji su se održali dugo na našim prostorima među pravoslavnim vernicima.


Najvažniji je odlazak u crkvu i paljenje sveće, kao i molitva za ispunjenje najdublje i najvažnije želje u životu, pri čemu se otvaraju duša i srce i obavezno na kraju molitve zahvaljuje Svecu i Gospodu.

 

Skulptura Sv. Arhangela Mihaila u Kijevu
Skulptura Sv. Arhangela Mihaila u Kijevufoto: atdigit/Shutterstock

Običaj je i da se izbegavaju svi mogući neprijatni susreti ili mesta na kojima može doći do nekakve svađe ili nelagodne situacije, ili se prosto na njima ne osećamo prijatno. Na ovaj praznik izbegavaju se negativna energija i zlo u ljudima, a važno je i sam vernik širi dobre misli i namere.


Najstrože je zabranjeno u narodu da se teraju nemoćni i ubogi jer će Sveti Mihalo to strogo kazniti.

 

U noći pred Aranđelovdan, veruje se da se za spas duše i zdravlje treba pomoliti na sledeći način:

Gospode Bože, veliki Caru Bespočetni, pošalji, Gospode, Arhangela Tvog Mihaila na pomoć slugama Tvojim (imena), izbavi nas od neprijatelja naših, vidivih i nevidivih.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, izlij mir i blagostinje na rabe Tvoje (imena). O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, što demone uništavaš, zapreti svim neprijateljima našim koji se bore protiv nas, učini ih kao ovce i uništi ih kao prah pred licem vetra.

O Gospodnji Veliki Arhangele Mihailo, šestokrilni Prvi Knjaže i Vojvodo Nebeskih Sila, Heruvima i Serafima i Svih Svetih! O Predivni Arhangele Mihailo, čuvaru neizrečenih Tajni Božijih, budi nam Veliki pomoćnik u svemu: u uvredama, u žalostima, u tuzi, u pustinjama i na raspućima, na rekama i na morima tiho pristanište.

Izbavi nas, Veliki Arhangele Mihailo, od svih laži đavolskih, uvek usliši nas grešne sluge Tvoje (imena), moleći Tebe i prizivajući ime Tvoje Sveto, pohitaj u pomoć i usliši molitvu našu.

O, Veliki Arhangele Mihailo! Pobedi sve protivnike naše Silom Časnog Životvornog Krsta Gospodnjeg, Molitvama Presvete Vladičice Bogorodice i Svetih Apostola, i Svetitelja Nikolaja Čudotvorca, Svetog Proroka Božijeg Ilije, Svetog Andrije jurodivog, Svetih Velikomučenika Nikite i Evstatija, i Svetih Svetitelja, Prepodobnih, Mučenika i Svih Svetih i svih Nebeskih Sila. Amin.

O, Veliki Arhangele Mihailo, pomozi nama grešnim slugama Tvojim (imena), izbavi nas od zemljotresa, potopa, ognja, mača, od iznenadne smrti i od svakoga zla i od svakakvog vraga lažljivog, kojeg bura nanosi i od lukavog izbavi nas, Veliki Mihaile Arhangele Gospodnji, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Dan nakon Svetog arhangela Mihaila, veruje se da se valja pomoliti Svecu da pomogne s poteškoćama na poslu – za bolje odnose s kolegama, veće prihode, za novi posao, bolji položaj, nagradu za dobar rad...


Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se dva puta godišnje spusti u pakao i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u nebeskom carstvu.

 

Aranđelovdan
foto: Shutterstock / hramikona

Veruje se da vreme na dan praznika pokazuje i kakva je godina pred nama, kao i da samo on može oterati vukove, zbog čega se ovaj svetac smatra zaštitnikom stočara.


Da li je Aranđelovdan posna ili mrsna slava?


Hoće li se na Sabor svetog Arhangela Mihaila jesti mrsno ili posno, zavisi od toga na koji dan "pada". Ako je praznik u sredu ili petak, onda je trpeza obavezno posna, dok je žito obavezno u svakom slučaju.

 

 

makonda-tracker