Nema svečanog ručka bez slasnih i bogatih sarmi pripremanih strpljivo i uz puno ljubavi, a posebno je to slučaj kada je reč o obeležavanju porodične slave. Ako planirate da vašu trpezu krasi ovaj dragulj domaće kuhinje, obavezno probajte ovaj recept
Umereno zapržene, idealno začinjene, uz savršen spoj mesa i arome dimljene slaninice i suvih rebara, ovako pripremljene sarme su neverovatnog ukusa i uvek ćete im se rado vraćati.
Sastojci:
- 3 glavice kiselog kupusa
- 1 kilogram junećeg mlevenog mesa
- 500 grama svinjskog mlevenog mesa
- 200 grama dimljene slanine
- 150 grama pirinča
- 2 glavice crnog luka srednje veličine
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica bibera
- 1,5 kašika mlevene paprike
- 1,5 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašika masti
- 1 kašika brašna
- 500 grama suvih rebara
- so po ukusu
Priprema
Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na malo masti i postepeno dodajte sitno seckanu dimljenu slaninu, mleveno meso, beli luk, začine i pirinač. Dinstajte kratko, pa sklonite da se prohladi.
Odvojite liske kupusa od glavica i odstranice deblji deo.
Šerpu u kojoj će se kuvati sarme premažite po dnu jednom kašikom masti, pa poređajte nekoliko liski. Zatim stavite na kraj lista fil od mesa i motajte sarme, pa ih ređajte u šerpu. Raspoređujte oko njih i suva rebra.
Potom ih prekrijte listovima kupusa, pa nalijte vodu i kuvajte na srednjoj vatri, da se polako krčkaju. Po potrebi dodajte vodu. Kad budu pri kraju, pravite zapršku.
Zagrejte u jednom tiganju mast, pa joj dodajte kašiku brašna i mešajte, pa kad dobije finu zlatnu nijansu, sipajte i mlevenu papriku i dodajte nekoliko kašika tečnosti iz šerpe sa sarmama da se polako razredi. Mešajte sve vreme, pa prelijte sarmu ovom zaprškom i ostavite da se krčka.