verovanja

Ukrasi za slavski kolač – značenje: Kako u dom prizvati zdravlje, a kako izobilje i punu trpezu?

0

Koja se simbolika krije iza dekorisanja slavskog kolača za krsnu slavu?

foto: Creative Family/Shutterstock
foto: Creative Family/Shutterstock

Slavski kolač centralni je deo obeležavanja krsne slave – on stoji uz sveću, a porodica se okuplja oko njih.


Dan pred slavu, u ranija vremena običaj je bio da domaćica mesi slavski kolač, ali danas je važno da, ako ga kupujete, već dan uoči slave sve imate isplanirano jer je slavski kolač samo srce praznika i simbol Hrista.


Ukoliko ga mesite, imajte u vidu da je običaj da se prilikom pripreme testa koristi osveštana vodica.

 

Kako je jednom prilikom objasnio otac Gligorije Marković, voždovački paroh i duhovnik Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene, često se kolač lomi u crkvi.


Vernik dolazi u crkvu, a onda svojoj kući vraća sve što je doneo zato što je to osvećenje koje mi svi zajedno u Hristu činimo. Kad kažemo: „Meni ne treba niko drugi, sam ću to da uradim“, tad negiramo istinitost crkve da jedni bez drugih ne postojimo, a naročito ne bez Hrista, čije je vozglavljenje sveštenik – objasnio je on.

 

Česnica, slavski kolač
foto: Shutterstock/NAR studio

Simbolika slavskog kolača i ukrasa


Slavski kolač, koji je uvek okrugao, simbol je tela Isusa Hrista, dok je crno vino kojim se on preliva simbol krvi Hristove.


Kolač se dekoriše ukrasima od testa koji su simboli želja domaćina i domaćice za blagostanje porodice, a ove figure se razlikuju u zavisnosti od toga u kom se delu Srbije slavi i šta porodica priziva u svoj dom.

 

  • Šara u obliku krsta. Gotovo svaki slavski kolač ima veliki krst na sredini ili preko delog gornjeg dela, a u pitanju je jasna aluzija na Isusovo stradanje.
  • Pečat prosfornik. Ovaj pečat ima ugravirana slova IS HS NI KA, što znači "Isus Hristos pobeđuje" i stavlja se na centralni deo kolača i na sve četiri strane po ivici.
  • Grožđe, bure i klas žita. Ovi oblici simbol su rodne godine, imetka, bogate trpeze, dobre berbe, punih ambara i opšteg izobilja.
  • Ptica. Najčešće se misli na goluba i u pitanju je simbol Svetog Duha, kao i zdravlja i mira.
  • Knjiga. Često se na kolaču može videti i knjiga, kao simbol znanja i uspeha.
  • Cvet. Ovaj lep ukras označava lepotu i čistoću duše svih u porodici.

 

 

makonda-tracker